'postoji takav narod'

Bugarska stranka kaže da neće voditi vladu, novi izbori sve izgledniji

26.04.2021 u 11:40

Bionic
Reading

Nova bugarska stranka "Postoji takav narod" (ITN) objavila je u ponedjeljak da neće pokušati formirati vladu unatoč porastu podrške na ovomjesečnim parlamentarnim izborima, zbog čega se ta balkanska zemlja približava prijevremenim izborima na ljeto

Bijes naroda zbog raširene korupcije povećao je potporu ITN-u i dvjema manjim antikorupcijskim strankama na izborima koji su se održali 4. travnja, no čak i zajedno tri stranke ne bi imale većinu u fragmentiranom parlamentu.

Čelnik ITN-a, televizijski voditelj i pjevač Slavi Trifonov rekao je da njegovoj stranci nedostaje dovoljno zastupnika i saveznika za sastavljanje vlade te da neće prihvatiti podršku tradicionalnih stranaka koje krivi zbog toga što je Bugarska najsiromašnija i najkorumpiranija zemlja članica Europske unije.

"'Postoji takav narod' nema potrebne zastupnike ili partnere koji bi vodili vladu. Stabilnu vladu", rekao je Trifonov na Facebook postu.

"Podrška koja nam je ponuđena dolazi od političkih frakcija koje su štetne, pohlepne i dokazano kompromitirane. Ono što oni nude nije podrška, nego uvjetovanost", rekao je.

Trifonov je rekao da će kao premijerku nominirati šahovsku prvakinju Antoanetu Stefanovu, koja će odmah vratiti mandat da formira vladu jednom kad ga dobije od predsjednika, vjerojatno ovaj tjedan.

Njegova odluka dolazi nakon što je stranka desnog centra prošli petak odustala od pokušaja da formira vladu, nakon ograničene pobjede na parlamentarnim izborima uslijed glasačkog bijesa zbog korupcije.

Jednom kad ITN vrati mandat, predsjednik Rumen Radev će pitati drugu stranku po svome izboru da pokuša formirati vladu, no analitičari kažu da su šanse takve vlade tanke.

Treći neuspjeh bi bio poticaj da imenuje privremenu vladu i raspiše nove izbore unutar dva mjeseca.

Produžena politička nesigurnost mogla bi omesti Bugarsku od toga da učinkovito iskoristi novac iz fonda za oporavak Europske unije u iznosu od 750 milijardi eura te usporiti pripreme zemlje za prilagodbu uvođenja eura 2024. godine.