niz zahtjeva

Bugarska će popravljati ukrajinsku vojnu opremu, ali neće slati oružje Kijevu

04.05.2022 u 22:17

Bionic
Reading

Bugarska je pristala na niz zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, uključujući popravak vojne opreme, ali neće isporučivati ​​oružje Kijevu, odlučili su u srijedu zastupnici

Parlament je odobrio niz zahtjeva ukrajinskog predsjednika, uključujući izvoz ukrajinskih žitarica preko bugarske crnomorske luke Varne, daljnju humanitarnu pomoć i potporu ulasku Ukrajine u Europsku uniju.

Paket pomoći Ukrajini usvojen je velikom većinom od 200 glasova za, samo 16 glasova protiv i jednim suzdržanim, a nastao je nakon kompromisa sa socijalistima koji su dio koalicijske vlade, ali se protive pružanju vojne potpore Ukrajini usred ruske invazije.

U blizini je održano nekoliko skupova zagovornika i protivnika pružanja vojne pomoći Ukrajini, a prosvjednici su se povremeno sukobljavali. Do jednog je sukoba je došlo i kod kontroverznog spomenika sovjetskoj Crvenoj armiji.

Aktivisti su pokušali prekriti spomenik ukrajinskim i bugarskim zastavama, ali su ih u tome spriječili prosvjednici koji žele da Bugarska ostane neutralna.