ukapljeni prirodni plin

Grčka i Bugarska: Novi LNG terminal pomoći će smanjiti ovisnost o Rusiji

03.05.2022 u 16:28

Bionic
Reading

Grčka i Bugarska rekle su u utorak da će novo postrojenje za ukapljeni prirodni plin (LNG), koje će se graditi u sjevernoj grčkoj luci Aleksandropolisu, pomoći u stvaranju nove plinske rute za Europu i smanjiti ovisnost o ruskom plinu u ključnom trenutku

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače potaknula je Sjedinjene Države i njihove saveznike da Rusiji nametnu najteže sankcije u modernoj povijesti.

Moskva je upozorila da će uzvratiti. Njezin izvoznik plina Gazprom prošli tjedan je prekinuo opskrbu Bugarskoj i Poljskoj jer nisu htjele plaćati u rubljima, a cijene plina su porasle iz straha da da bi još više država moglo biti time pogođeno.

"Naše su zemlje zajednički spremne preuzeti novu ključnu ulogu u novoj energetskoj karti Europe", rekao je grčki premijer Kiriakos Micotakis na događaju povodom početka implementacije plutajuće jedinice za skladištenje i ponovno rasplinjavanje (FSRU) u Aleksandropolisu.

"Nedavne ucjene Moskve u vezi prirodnog plina čine ovu suradnju ne samo potrebnom nego i hitnom."

Na svečanosti su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i lideri Bugarske, Srbije i Sjeverne Makedonije.

Grčka opskrbljuje Bugarsku plinom nakon što je Rusija to prekinula.

"Ekonomska ucjena Kremlja protiv moje zemlje i Europske unije neće uspjeti jer ćemo se tome suprotstaviti i današnji događaj to dokazuje", rekao je bugarski premijer Kiril Petkov.

Novi FSRU, koji će biti usidren oko 18 kilometara od luke Aleksandropolis i transportirati plin do obale cjevovodom dugim 28 kilometara, trebao bi početi s radom krajem 2023. godine.

Moći će regasificirati 5,5 milijardi kubnih metara LNG-a godišnje i skladištiti 153.500 kubnih metara plina.

Grčka ima samo jedan LNG terminal zapadno od Atene. S novim terminalom u Aleksandropolisu i drugim projektima u pripremi, ta zemlja bi mogla utrostručiti svoj kapacitet ponovnog rasplinjavanja do kraja 2023., rekao je Micotakis.