blokade

Bugari prosvjeduju protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine

18.09.2023 u 17:03

Bionic
Reading

Poljoprivrednici u Bugarskoj podignuli su privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom u ponedjeljak prosvjedujući protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije u utorak, javljaju mediji

U petak je Europska komisija odlučili okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, a bugarska vlada glasala je za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije - Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja - Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

Predstavnici poljoprivrednog sektora u Bugarskoj postavili su cestovne barikade protiv odluke o ukidanju zabrane u strahu od jeftinog uvoza.

Prosvjednici su najavili da planiraju traktorima krenuti put Sofije u utorak kako bi nastavili akciju.

Bugarski ministar Nikolaj Denkov rekao je u nedjelju da on "neće pregovarati s teroristima".

Prošlog tjedna bugarski parlament ukinuo je zabranu - i prije Europske komisije - zahvaljujući glasovima prozapadne većine zastupnika, javila je agencija BTA.