KRAJ DVOMJESEČNIH PREGOVORA

Buduća njemačka vlada predstavila koalicijski ugovor: 'Povezuje nas želja da zemlju povedemo naprijed'

24.11.2021 u 15:47

Bionic
Reading

Nakon dvomjesečnih pregovora, stranke buduće njemačke vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) predstavile su u Berlinu u srijedu svoj koalicijski ugovor

„Moja najvažnija poruka danas glasi: Semafor je tu. SPD, Zeleni i FDP su postigli dogovor oko koalicije", rekao je kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz.

"Nas povezuje želja da zemlju povedemo naprijed", rekao je Scholz objavljujući dogovor o sastavljanju tročlane vladajuće koalicije.

Kao jedan od najvažnijih projekata Scholz je najavio ulaganje dodatnih napora s ciljem postizanja klimatskih ciljeva.

Stvaranje koalicije još trebaju potvrditi stranke na svojim konvencijama ili kroz ispitivanje članstva, a Olaf Scholz bi u prvom tjednu prosinca trebao u Bundestagu biti izabran za novog kancelara.

Dogovorom između triju stranaka biti će uspostavljena prva tročlana vladajuća koalicija na saveznoj razini nakon 1950-ih godina, koja će zamijeniti konzervativce kancelarke Angele Merkel koji su bili na vlasti zadnjih 16 godina.

Tročlana buduća vladajuća koalicija, koja je dobila ime Semafor po stranačkim bojama svih triju stranaka, složila se da će raditi na modernizaciji najvećeg europskog gospodarstva unapređujući njegovu infrastrukturu i ubrzavajući primjenu mjera na zaštiti klime.