RADNIČKA FRONTA

Budić: Saborski zastupnik ne smije imati plaću veću od 3.700 kuna

25.01.2015 u 14:43

Bionic
Reading

Nezaposleni radnik iz Osijeka i član Radničke Fronte Željko Budić bio je današnji gost u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva, gdje je objasnio što je to Radnička fronta, mogu li se radnici u ovoj državi izboriti za veća prava i ima li šanse da kapitalizam ustupi svoje mjesto radničkom upravljanju

Budić je protuzakonito dobio otkaz dok je bio bolestan. Sudska presuda u njegovu korist je donesena, ali mu se novac nije mogao isplatiti zbog 'prebacivanja novaca na druge račune'. Njegova obitelj ima petero članova i žive od 3.600 kuna mjesečno. Ovršitelji im dolaze zbog 7,5 tisuća kuna duga.

Neposredno prije deložacije njegov slučaj su aktivisti udruge 'Blokirani' 'proslijedili' medijima i prilog o njegovom slučaju je objavljen prilog u HRT-ovoj emisiji 'Riječ i život'. Njegov dug platio je jedan vozač tramvaja, iako živi kao podstanar i jedini u svojoj obitelji radi.

'To je ta 'radnička solidarnost'', kazao je Budić. Dodao je kako ne vjeruje u dijalog između radnika i kapitalista, jer se radi o 'dijalogu gospodara i sluge'.

'Radnička fronta se, nasuprot drugim političkim strankama, teži organizirati horizontalno, nište ne nudi. Pozivamo radnike i studente da nam se pridruže u borbi za pravednije društvo. Nemamo jednog vođu, demokratskim putem smo izabrali voditelje podružnicama. Radnička Fronta okuplja sve one obespravljene u društvu. A naš član ne može biti poslodavac, kapitalist; tu smo decidirani', pojasnio je Budić unutarnju strukturu Radničke fronte koja uzor vidi u Alexisu Tsiprasu, vođi grčki Syrize.

'Ako je neki kapitalist dobar, ne znači da je dobar i kapitalizam kao društveno uređenje', tako je Budić odgovorio na optužbe u medijima da je Radnička fronta 'salonska ljevica' i da njihovi članovi rade 'na državnim jaslama'.

'Borit ćemo se i putem parlamentarnih izbora, ali još nismo donijeli odluku da li ćemo sudjelovati na ovim izborima sada. Svi članovi su uključeni u tu odluku. Radnička fronta drži kako saborski zastupnik ne smije imati plaću veću od 3.700 kuna te ne smije obnašati dužnost duže od šest mjeseci, zato što ne želimo da se naš zastupnik odnarodi od radničke baze, da ne stekne pretjeranu moć i da ne profesionalizira posao političara. Ostatak plaće zastupnik bi davao u stranačku blagajnu, pa da ide u razvoj infrastrukture Radničke fronte', pojasnio je Budić i istaknuo kako omjer između minimalne i maksimalne plaće mora biti 1:4, ali da taj minimalac još treba utvrditi.

'Kod nas u Radničkoj fronti svi su anacionalni', naglasio je Budić.

Budić također smatra kako banke treba nacionalizirati jer su većinski u stranom vlasništvu.

Radnička fornta se također zalaže da se hrvatski javni dug reprogramira i ukine, a tu se pozivaju na odluku iz 1953. donesenu na konferenciji u Londonu kojom je Njemačkoj ukinuto 70 posto duga, a ostatak je reprogramiran dok Njemačka ne 'stane na svoje noge'. Zalažu se i za prestanak financiranja vjerskih zajednica.

Stranci na vlasti (SDP-u) Radnička fornta zamjera što se prodaju pod ljevicu.

'SDP i HDZ su dva kraja istog štapa koji već 20 godina udaraju po radnicima', kazao je Budić.

'Petsto milijuna kuna izdvaja se za siromašne, a 'vjerski porez' plaćamo šesto milijuna kuna', istaknuo je Budić i dodao kako se također zauzimaju za potpuno besplatno zdravstvo, oporezivanje bogatih i smanjenje dobne granice za umirovljenje. No, naglašava, za sve te ideje još nemaju razrađen plan.

'Radim na crno. Kako drugačije da se prehranim', priznao je na kraju Budić.