POMOĆNICA RAVNATELJA HZJZ-A

Bubaš o kritikama da se pri donošenju mjera sluša politika, a ne struka

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 24.11.2020 19:03
  • Objavljeno 24.11.2020 u 18:48
Marija Bubaš

Marija Bubaš

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš u Dnevniku N1 televizije komentirala je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj te nove mjere koje je danas najavio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

'Razgovaralo se sa svim resorima i od svakog se tražilo da se razmotri na koji način bi se mogle mjere 'pooštriti', a da se nađe balans između gospodarstva i zaštite zdravlja i da se zaustavi širenje epidemije. Nema posebno izraženih smjerova, sve je još uvijek u razmatranju i tek večeras će se raditi mjere', kazala je Bubaš za N1.

Komentirala je može li se očekivati zatvaranje ugostiteljskih objekata ili skraćivanje radnog vremena.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

'To može ovisiti i o lokalnim stožerima koji mogu tražiti da se zatvaraju ugostiteljski objekti što ne bi ni čudilo u županijama koje imaju izrazitu stopu incidencije. S druge strane, može se u drugim županijama raditi o skraćivanju radnog vremena', pojasnila je.

Moguće zatvaranje teretana Bubaš nije htjela komentirati jer kaže da se 'ne može uprijeti prstom u teretane', jer se nije pokazalo da su značajni izbori širenja zaraze.

'Ide se prema smanjenu broja osoba na jednom okupljanju', istaknula je.

Navodi se da bi mjere mogle potrajati do blagdana u prosincu.

'Mislim da je dobro najaviti, čak bih rekla da se to po medijima tražilo, možda su pojedinci artikulirali da bi bilo dobro znati do kada će trajati neke mjere. Meni se čini razumno i dobro da ljudi mogu planirati', kazala je Bubaš.

Komentirala je i postoji li mogućnost većih lokalnih testiranja, tj. pojačanih testiranja na 'mikrožarištima'.

'Testiranje se uvijek spominjalo kao jedan od načina kako se može kontrolirati zaraza, odnosno prekidati lance zaraze. Naravno da to treba raditi sa zrnom zdravog razuma i tu je najbolje pitati kolege epidemiologe, one kolege koji rade na terenu i koji su nadležni za određeno područje', istaknula je.

Osvrnula se i na kritike da se pri donošenju novih mjera ne sluša struka nego politika.

'To je apel koji je uvijek dobrodošao, dobro je čuti razna mišljenja, ali bi bilo dobro u svih ovih 10-ak mjeseci koliko pratimo epidemiju da se radije čitaju stručni tekstovi. Na svakom sastanku ministar Beroš uvijek stavlja struku u prvi plan i mislim da su stručni tekstovi uvijek dobrodošli', rekla je.

Govorila je i o tome razmišlja li se o zatvaranju škole.

'Ne bih škole izdvajala da su pojam ili mjesto gdje se rađaju novi slučajevi. Ne bih komentirala ni da se na nacionalnoj razini horizontalno prijeđe na B ili C model, mislim da je balansiranje i pažljivo razmatranje što, kada i gdje učiniti uvijek pametnije od toga da se preishitreno ili prebrzo donesu mjere koje bi bile horizontalne i na nacionalnoj razini, pa tako i za škole. Mislim da se u svim županijama s visokom incidencijom razmatra na prelazak na model B ili C, i to ne trajno nego na neki kraći period pa prepustimo kolegama na terenu da predlažu', poručila je Bubaš.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!