najoštrije do sada

[FOTO/VIDEO] Božinović najavio: Stižu strože mjere, vrijedit će do Božića

24.11.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Vlade Andrej Plenković održali su sastanak sa županima, vezan uz epidemiološku situaciju u zemlji

Ministar unutarnjih poslova i šef Stožera Davor Božinović kazao je da se razgovaralo o aktualnom stanju i o mjerama na kojima se radi.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

'Do sutra će Stožer pripremiti novi set mjera. On bi trebao vrijediti do Božića. Radi se o oštrim mjerama u odnosu na ove sada. Cilj nam je da vidimo i čujemo mišljenje župana. Neki misle da su aktualne mjere dostatne, neki misle da nisu. Rekli smo ako brojevi ne padaju, a ne padaju, da ćemo ići s novim mjerama. Ovo je duga bitka, nije stvar u tjedan i dva tjedna, nego dužem razdoblju restrikcija koje bi trajale nekoliko mjeseci pa sve do šest mjeseci', kazao je Božinović.

Nije htio konkretno reći o kojim se mjerama radi, ali je kazao da su to najoštrije mjere do sada u drugom valu. 'To su mjere koje su usmjerene na pojedine segmente gospodarstva, prije svega ugostiteljstvo, zatim na druge resore, nešto manje kulturu, i moramo vidjeti dijelove školstva. Čim dođe do popuštanja mjera, on se ponovo razmaše. Nije bila poanta odmah ići na najstrože mjere, nego one koje se postupno zaoštravaju. Ovo će biti najoštrije mjere u drugom valu epidemije sa željom da se zaustavi širenje i da zdravstveni sustav bude neopterećen', kazao je.

Kazao je da će se mjere uvesti na nacionalnoj razini. 'S jedne strane treba razmišljati o očuvanju zdravlja i zdravstvenog sustava, s druge treba brinuti o gospodarstvu, a mora se misliti i na mentalno zdravlje građana', dodao je Božinović.

Mjere bi, nakon što budu usuglašene, trebale stupiti na snagu krajem tjedna, rekao je Božinović.

'Policijski sat nikad nije bio opcija, a klasični lockdown kao što je bio u prvom valu - ne', rekao je Božinović, upitan razmišlja li se o policijskom satu i lockdownu.

Kazao je da se nastavlja policijska akcija po ilegalnim klubovima i ugostiteljskim objektima koji se ne drže mjera.

  • +4
Izjava Davora Božinovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Upitan hoće li cijepljenje biti obavezno, Božinović je kazao da u Hrvatskoj postoje cjepiva koja su obvezna.'

'Svakako, moramo znati da bi cjepivo zaustavilo epidemiju, trebalo bi biti procijepljeno 70 posto ljudi, a vodit ćemo računa da se to dogodi. U svakom slučaju, moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi, jer to je zapravo cilj da bi cijela ta operacija bila uspješna. A svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu, ono je tu negdje, možemo računati na njega. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti dokad bi one trajale. Ali za to nam treba podrška građana, i zbog sebe i zbog našeg načina života. Što se prije ostvari taj cilj, prije ćemo ili skinuti maske ili se vratiti u nešto što je način života na koji smo navikli', kazao je Božinović.