OTVARANJE AUTOBUSNOG KOLODVORA

Bubalo 'oprao' vlast pred Šeksom

03.06.2011 u 15:18

Bionic
Reading

Tri godine od potpisivanja ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Grada Osijeka i građevinske tvrtke Osijek-Koteks, u Osijeku je danas otvoren novoizgrađeni autobusni kolodvor. Na uglu Kačićeve i Kašićeve ulice, nedaleko od željezničkog i starog autobusnog kolodvora, na novom zdanju izgrađeno je 16 perona, stajališta za autobuse gradskog GPP-a i taksije te podzemna garaža

Osijek-Koteks raspisao je natječaj za 700 četvornih metara poslovnih prostora. Na kolodvoru će, osim standardnih trgovačko-ugostiteljskih sadržaja, biti otvoren i fitnes centar. Prema ugovoru, Osijek-Koteks upravlja objektom trideset godina, odnosno, računajući protekle godine izgradnje, sljedećih 27 godina, a tvrtka je koncesiju dodijelila požeškom prijevozniku APP-u.


Premda je Grad Osijek osigurao zemljište površine 22 tisuće četvornih metara nedaleko od središta i uložio 5,2 milijuna kuna u uređenje okoliša, a Osijek-Koteks 120 milijuna kuna u izgradnju, kolodvor je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Čestitao je jednako bivšem gradonačelniku Anti Đapiću (HSP), koji je potpisao ugovor, i aktualnom Krešimiru Bubalu (HDSSB), na 'razumnom i razboritom poduhvatu'.

'Ovakvi primjeri trebaju biti putokaz za suradnju javnog i privatnog interesa', poručio je s bine Šeks okupljenim uzvanicima na peronima. Prije toga, Bubalo je kritizirao državnu vlast da u Slavoniju redovno dolazi otvarati projekte uoči izbora. 'Radovalo bi me da danas možemo otvoriti obnovljeni i dograđeni željeznički kolodvor, jer Osijek je važno hrvatsko i regionalno prometno središte', ustvrdio je.

Direktor Osijek-Koteksa Drago Tadić kolodvor je nazvao velebnim, kakvog nema 'istočno od Beča, možda sve do Istanbula'. Tvrdnju je potkrijepio građevinarskim podacima, poput deset tisuća kubika ugrađenog betona i tri tisuće četvornih metara stakla postavljenog na pročelju objekta čiji je autor osječki arhitekt Predrag Rechner.

Šeks je zaključio da je Osijek-Koteks ovakvim projektima pokazao da postaje 'važan regionalni igrač', s obzirom da gradi prometnice u svim zemljama u regiji. 'U tome će imati potporu Hrvatskog sabora i mene osobno', rekao je.

Pretpostavljajući da su na skupu, od oko stotinu okupljenih uzvanika – javnih ličnosti, političara, novinara, poduzetnika, znatiželjnih prolaznika – većina (ili svi) vjernici i vjernice Katoličke crkve, organizatori su pozvali predsjednika Hrvatske biskupske konferencije da desetominutnim programom uveliča otvaranje kolodvora.

'U ime Oca, Sina i Duha Svetoga', uvodno je rekao Srakić, a zatim je drugi svećenik pročitao ulomak iz Ivanova evanđelja. Nakon što je istaknuo važnu prometnu, gospodarsku i kulturno-povijesnu ulogu Osijeka u Hrvata, Srakić je blagoslovio sve ljude koji će se ubuduće naći pod krovom novog kolodvora.

'Zazivam blagoslov na one koji su ovaj projekt ovako lijepim zamislili, i one koji su ga financirali, na one koji će u njemu biti zaposleni i na sve putnike, a posebno na vozače', rekao je. Nakon šale na račun brze vožnje, jer 'anđeo čuvar čuva samo do granice brzine', okupljeni su izmolili molitvu 'Oče naš', a skup se nastavio revijalno, pjesmom 'Moj Osijek'.