procjenama sveučilišta Columbia

Brže uvođenje mjera moglo je spriječiti više od 35.000 smrti u SAD-u

21.05.2020 u 20:48

Bionic
Reading

Moglo se spriječiti smrt više od 35.000 oboljelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama da su mjere ograničenja kretanja primijenjene samo tjedan dana ranije, prema novim procjenama znanstvenika njujorškog sveučilišta Columbia

Prema njihovim simulacijama po raznim modelima, objavljenim na znanstvenoj web stranici medRxiv, 61 posto slučajeva zaraze ili više od 700.000, te 55 posto od više od 65.000 smrtnih ishoda - ili više od 35.000 umrlih - moglo se izbjeći da su mjere socijalnog distanciranja i druge preporuke za kontrolu epidemije bile pokrenute samo tjedan dana ranije.

Te simulacije potvrđuju opasnost ublaženja mjera ograničenja, koje je počelo u raznim stupnjevima u svim američkim državama kako bi se ublažio utjecaj pandemije na gospodarstvo.

Prije 10 dana, angažirani njujorški redatelj Eugene Jarecki postavio je na Times Squareu "sat smrti " koji pokazuje broj umrlih, čija se smrt mogla izbjeći da je predsjednik Donald Trump proglasio zatvaranje škola 9. ožujka umjesto 16.

Njegov "brojač" ističe podatke više od podataka znanstvenika s Columbije, jer kreće od načela da se 60 posto smrti moglo izbjeći da se djelovalo tjedna dana ranije.

Sjedinjene Države su epidemijom najzahvaćenija zemlja na svijetu s više od 1,5 milijuna zaraženih i više od 93.000 umrlih, prema podacima sveučilišta Johns Hopkins.