SOLIDARIZIRANJE BIROKRATA

Cvokotanje po hladnim briselskim uredima: 'Razumijemo energetsku krizu, ali prilično je neugodno'

07.12.2022 u 21:52

Bionic
Reading

U jeku poskupljenja energenata Europska unija u skladu s vlastitim preporukama ograničila je temperaturu prostora u svojim institucionalnim sjedištima u Bruxellesu na 19 stupnjeva. Promjena nije prošla posve glatko

'Ledeno je', drhtavim glasom kaže djelatnik na radnom mjestu u Berlaymontu, sjedištu Europske komisije, za Politico. 'Gotovo svi se žale. Razumijemo energetsku krizu, ali prilično je neugodno raditi u takvim uvjetima', dodao je.

Oni koji prigovaraju nailaze na hladnu reakciju svojih kolega. 'Kako se usuđuju žaliti kad ljudi u Kijevu nemaju struje?' kaže drugi zaposlenik u istoj zgradi. To mišljenje dijele još neki djelatnici EU-a, razbacani po ostalim zgradama u Bruxellesu. 'Oni koji kažu da se smrzavaju su slabići. Temperatura je skroz u redu', rekao je djelatnik Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije.

Diljem grada, u zgradama glavnih uprava, tzv. europskih ministarstava, temperature padaju, a eurokrati navlače toplu odjeću, od šalova do dolčevita u stilu Emmanuela Macrona. U Glavnoj upravi za regionalnu politiku djelatnici su izmjerili 16 stupnjeva. Oni nose dodatne šalove i jakne. U Glavnoj upravi za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu osoblje navlači džempere s oznakom EU-a, namijenjene stranim misijama. Također je postalo hladnije u Glavnoj upravi za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike, Glavnoj upravi za migracije i unutarnje poslove te Glavnoj upravi za mobilnost i promet. Neki su djelatnici ponosni na to što se solidariziraju s građanima EU-a koji moraju plaćati skuplje režije.

Grijanje Izvor: Profimedia / Autor: Paul Bradbury / Hoxton / Profimedia

'Hladnije je bolje za mene', rekao je poljski europski povjerenik Janusz Wojciechowski tijekom intervjua za Politico na 10. katu Berlaymonta. 'Primjetno je hladnije nego prošle godine i to s pravom', rekao je drugi dužnosnik u istoj zgradi. 'Svi mi pridonosimo smanjenju potrošnje energije i ponosan sam na to.' Nekima je i zabavno. Jan-Tjibbe Steeman iz Glavne uprave za istraživanje i inovacije našalio se na Twitteru da djelatnici u pauzi za ručak grade ledene dvorce, ipak dodajući: 'To je u redu i za dobar cilj.' Drugi djelatnik iz Berlaymonta poručio je: 'Sve je to dio našeg doprinosa podršci Ukrajini i ako to kažemo javno, onda to moramo učiniti i osobno i privatno.'

Međutim ove mjere uštede energije mogle bi imati neželjene posljedice. Prema riječima prvog dužnosnika u Berlaymontu, 'kolege počinju ne dolaziti u ured ili razmišljaju o donošenju električnih grijalica koje očito neće učiniti ništa u smislu uštede energije'. Neki su frustrirani time što poruke vodstva EU-a podrazumijevaju uštedu energije radom od kuće, što je u najmanju ruku dvojbeno. Promrzlim birokratima, koji moraju dolaziti u ured barem dvaput tjedno, Komisija je zabranila korištenje prijenosnih električnih grijalica.