NEISPUNJEN UVJET

Bruna Esih i Željko Glasnović odbili su Plenkovića, evo i zašto

02.05.2017 u 22:32

Bionic
Reading

Bruna Esih, nezavisna saborska zastupnica izabrana s liste HDZ-a, te Željko Glasnović, nezavisni zastupnik s liste za dijasporu, odbili su nakon pregovora s premijerom Andrejom Plenkovićem u utorak navečer dati mu potporu u okupljanju saborske većine. Plenković im, naime, nije htio zajamčiti da u novoj Vladi neće biti ministri iz redova SDSS-a, HNS-a i IDS-a, ekskluzivno doznaje Dnevnik Nove TV

Esih je izjavila za Dnevnik Nove TV da su ona i Glasnović u dva navrata u utorak pregovarali s HDZ-om 'u dobroj vjeri i namjeri' da daju svoje potpise za izbor novog predsjednika Sabora iz redova HDZ-a. 'Zbog nejasne situacije, ali i određenih kalkulacija da će u toj novoj Vladi sjediti i ljudi iz HNS-a, SDSS-a, IDS-a itd. mi smo došli sa traženim jamstvom da se to neće dogoditi. To jamstvo nismo dobili', kazala je Esih.

Stoga nisu mogli dati svoj potpis. 'Smatram da je prikupljanje ovih potpisa bila svojevrsna farsa kako bi se među određenim zastupnicima koji uskrate svoj potpis mogli naći 'krivci' za cjelokupnu situaciju, a ja mislim da svi znamo tko je za tu situaciju odgovoran', kazala je Esih. 

Glasnović je rekao da HDZ ne može imati njegovu potporu u cijelosti, jer ta stranka nije izvršila kritične državotvorne zadaće: hrvatska dijaspora je potpuno odstranjena iz političkog i ekonomskog života, problem HVO-a nije riješen, i već površna analiza će pokazati da je stvorena država 'Croslavija'. Po svim elementima ova država usporediva je s Jugoslavijom, jedino što još nema hiperinflacije, ustvrdio je Glasnović. 

Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović dobila je na uvid i dokument koji su Esih i Glasnović sastavili uoči sastanka s Plenkovićem, a u kojem je navedeno sljedeće:

'U skladu s našom trajnom opredijeljenošću da osobne i partikularne interese podredimo interesima hrvatskoga naroda, smatramo svojom obvezom jasno i nedvosmisleno se odrediti prema novonastaloj situaciji za koju ne snosimo nikakvu odgovornost niti smo na bilo koji način pridonijeli njezinu nastanku i razvitku.

Interes hrvatske države je stabilnost. Međutim, to ne znači stabilnost pod svaku cijenu niti nenačelne, polujavne ili prikrivene koalicije.

Smatramo da u postojećim složenim okolnostima postupamo u skladu s osjećajima i težnjama svojih pristaša i birača, ako podupremo nastojanje da se izabere novi predsjednik Hrvatskoga sabora, a slijedom toga eventualno predsloži nova vlada. Međutim, to možemo učiniti samo uz uvjet da u presloženu Vladu Republike Hrvatske ne uđu ministri iz redova HNS-a, IDS-a i SDSS-a. Uostalom, to već proizlazi iz rezultata posljednjih izbora te našega već izrečenoga i javnosti poznatog stava.

U slučaju da ovaj uvjet ne bude ispunjen i da se na bilo koji način izigraju rezultati narodne volje izražene na posljenjim izborima, uskratit ćemo svoj glas potpore prilikom glasovanja o izboru predsjednika Sabora.'