Vladimir šeks:

'Ovo je ružna i žalosna situacija, Petrov je već trebao odstupiti'

02.05.2017 u 20:18

Bionic
Reading

Gosti HRT-ove 'Teme dana' bili su Vladimir Šeks i Željka Antunović. Složili su se oko toga da je politička kriza u Hrvatskoj sumorna i naporna građanima, no imaju podijeljenja mišljenja oko toga kako se ona treba rasplesti. Šeks je uvjeren u preslagivanje Vlade, dok Antunović zagovara nove izbore

Antunović je istaknula kako je cijela situacija iznimno loša te besmislena. 'Sve vodi daljnjoj kompromitaciji politike i političara. Ako ovi koji upravljaju to ne shvaćaju, neka računaju na daljnji pad rejtinga', rekla je. 

Šeks je dodao kako se u javnosti stvara dojam da institucije ne funkcioniraju, što je ružno i žalosno. 'To je rezultat što se već duže vrijeme napuštaju pravila ponašanja u parlamentarnom životu. Ako predsjednik Sabora izgubi povjerenje, onda bi bilo korektno da se makne sa stolice i prizna da je izgubio', rekao je Šeks. 

Antunović je replicirala kako on iznosi samo jednu stranu priče te kako sudbina Bože Petrova nije samo pitanje pristojnosti. 'Prvo treba riješiti krizu u Vladi, pa ako većina ne postoji, kriza se može vrlo brzo razrješiti', rekla je. 

Prema Šeksu, ključni dokaz saborske većine je izglasavanje novih ministara u Saboru. Kada ih premijer Andrej Plenković predloži Saboru, i ako oni ne dobiju dovoljnu potporu postoji opcija ili predlaganja novih ministara ili da on da ostavku. Šeks je i napomenuo da je u srijedu glasovanje o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću te je naglasio da oni koji ga žele rušiti također trebaju skupiti 76 glasova. 

Antunović je zaključila kako Plenkovićev mandat ne proizilazi iz izbornih rezultata već iz saborske većine, pa ako ne dobije povjerenje za Marića Vlada dolazi pod veliki upitnik. 

'Most je zaslužan za drugu veliku krizu u kojoj se našla Hrvatska. Očekujem raspuštanje Sabora u četvrtak', zaključila je, dok je Šeks dodao kako za to treba 76 glasova, pa ne vjeruje da će se Sabor raspustiti s obzirom na to da veliki broj zastupnika zna da na novim izborima nema velikih šansi za reizbor.