koronavirus

Brojke naglo skočile, je li Hrvatska na pragu trećeg vala epidemije? Šef riječkog Zavoda za javno zdravstvo Mićović kaže da će to ovisiti o jednoj stvari

24.02.2021 u 15:44

Bionic
Reading

Mnoge europske zemlje strepe od trećeg vala koronavirusa. U nekim zemljama čak je napuštena politika opuštanja višemjesečnih strogih mjera jer se stvari preko noći mogu drastično promijeniti. Hrvatska je u utorak imala najbolju epidemiološku situaciju u cijeloj Europi, no već danas zabilježen je značajan porast od 688 novozaraženih, gotovo dvostruko više od prosjeka u posljednja dva tjedna. Je li riječ o najavi trećeg vala kod nas?

O trećem valu zaraze koronavirusom bruji cijela Europa, pa je tako mađarski premijer Viktor Orban rekao da njegova zemlja još ne može ublažiti svoje djelomične mjere opće karantene jer je treći val zaraze povećao broj novozaraženih, a samo mali dio stanovništva primio je cjepivo. Slovenski epidemiolozi smatraju da se, dođe li do dominacije novih sojeva virusa, od kojih su neki u Sloveniji već prisutni, može očekivati još jedan, treći val epidemije, a na tu opasnost upozorava i njemačka kancelarka Angela Merkel.

'Vrlo je važno da do sredine ožujka pratimo razvoj širenja mutirajućih virusa kako ne bi došlo do trećeg vala. Niz europskih zemalja već je prošao treći val, no neke se na njega očito pripremaju. Zajednički nazivnik svima koji spominju treći val su mutacije virusa', rekla je Merkel.

>>> Službeno je: U Hrvatskoj danas 688 novozaraženih, gotovo dvostruko više od prosjeka u zadnja dva tjedna! Preminulo je 15 osoba

Je li i Hrvatska na pragu trećeg vala s obzirom na to da su odlične brojke posljednjih tjedana danas naglo skočile? Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da će upravo i kod nas daljnji razvoj epidemije ovisiti o mutacijama i hibridima virusa.

  • +2
Zagreb: Gužva za cijepljenje na punktu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Još uvijek smo u tom drugom valu, ali u iščekivanju trećeg. Nadamo se da se to neće ostvariti. Ima nekih stvari u karakterizaciji hibrida virusa koje govore u prilog tome da to može ići prema smirivanju situacije, dakle da se taj treći val ne dogodi. Bio bih vrlo oprezan u tim prognozama', pojašnjava.

Hrvatska je, podsjeća, krenula sa sekvenciranjem. 'Imamo ne samo tri varijante, ima još nekih novih hibrida koje moramo pratiti i o tome ovisi ono što će se događati', dodaje.

Ako se pokaže da je sada većina zaražena mutiranim sojem virusa, onda možemo govoriti o trećem valu koji će biti uzrokovan nekim od tih varijanti i hibrida, pitamo ga.

'Tako je, to treba jako dobro i pažljivo sagledati', kaže.

Smatra da je aktualni rast rezultat opuštanja. Recimo, kod njega u Primorsko-goranskoj županiji maškare su neizostavan dio tradicije. 'Imali smo maškare, ljudi su se malo opustili. Vjerojatno su zato povećane brojke, a nadam se da neće biti značajnije posljedica toga', kaže.

Tu je bio i hladni val koji je ljude natjerao na druženja u kućama, što je također moglo imati povećan broj zaraženih kao posljedicu.

'Ono što me ipak raduje to je da je teški, zloćudni val koji nas je uhvatio u studenom i prosincu ipak prigušen kada gledamo brojeve hospitalizacija i preminulih. Ti brojevi su tvrdokorni i treba proći dugo vremena da se osjeti pad', smatra.

  • +8
Masovno cijepljenje u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

I u njegovoj županiji danas je skočila brojka. Dnevni prosjek zaraženih u protekla dva tjedna bio je 28. Danas imaju 54 nova slučaja. Također je udio pozitivnih među testiranima skočio s 5,5 na osam posto. 'Nadamo se da ovo povećanje ne znači uzlazni trend', dodaje Mićović. Što se tiče mogućeg popuštanja mjera sljedećeg tjedna, kaže da treba gledati što će se događati narednih dana.

'Ako to do subote ostane na ovoj razini na kojoj je bilo do sada, onda sam za stupnjevito popuštanje mjera. Ali ako bi se ovo pokazalo kao ozbiljniji uzlazni trend, onda bih bio oprezan u daljnjim popuštanjima', naglašava.

Ipak, ističe kako smo sada u boljoj situaciji ako dođe do rasta broja zaraženih jer smo cijepili zdravstvene djelatnike te korisnike domova za starije i nemoćne, a krenulo je i cijepljenje starijih i kroničnih bolesnika izvan institucija. Svi oni trebali bi biti zaštićeni od teških oblika koronavirusne bolesti koji mogu dovesti do smrtnog ishoda.

'Ako i dođe treći val, dočekujemo ga relaksiraniji', zaključuje.