korona

U Mađarskoj počelo cijepljenje kineskim Sinopharmom; Orban: Prerano je za ublažavanje mjera

24.02.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Mađarska još ne može ublažiti svoje djelomične mjere opće karantene jer je treći val zaraze povećao broj novozaraženih, a samo mali dio stanovništva primio je cjepivo, objavio je premijer Viktor Orban u srijedu.

Mađarska je u srijedu postala prva članica Europske unije koja stanovnike cijepi kineskim cjepivom Sinopharm, nakon što je postala i prva koja koristi ruski Sputnjik V koji također nije dobio odobrenje regulatorne agencije EU-a.

„Ovo je važan dan jer počinjemo cijepljenje kineskim cjepivom“, rekao je Orban u videoporuci objavljenoj na njegovom Facebooku.

„To daje nadu da će oni koji su zaduženi za obranu od virusa stići na red možda već idući tjedan“, kazao je mađarski premijer.

„Situacija nije laka, ali imamo dobre vijesti o dolasku cjepiva, pa će se broj cijepljenih povećati“, istaknuo je, ali dodao da „treći val prijeti Mađarskoj“. 

Mađarska je od početka pandemije do srijede imala 410 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, s 14.552 smrtna slučaja. Cijepljeno je oko 471 tisuća ljudi, odnosno 5 posto ukupne populacije. 

„Ne možemo još govoriti o ublažavanju restrikcija“, kazao je Orban čija je vlada ranije ovaj mjesec predviđala da će se dio mjera ublažiti idući ponedjeljak. 

Restrikcije uvedene u studenom uključujuću noćni policijski sat, zatvaranje kafića i restorana i zabranu okupljanja. 

Mađarska se nada da će prvu dozu cjepiva unutar tjedan dana dobiti više od 800 tisuća ljudi, objavio je u utorak dužnosnik vlade.