koronavirus

Broj zaraženih u Rusiji prešao 300.000, WHO ocjenjuje da se situacija stabilizira

20.05.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji, drugi najviši na svijetu, premašio je u srijedu 300 tisuća, no predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekla je da se situacija počinje stabilizirati

S novih 8.764 slučajeva zaraze koronavirusom u Rusiji, ukupan broj zaraženih u zemlji popeo se na 308.705. No najnoviji dnevni porast bio je najniži od 1. svibnja.

Samo je SAD prijavio veći broj slučajeva od Rusije, iako broj smrtnih slučajeva u Rusiji ostaje puno niži nego u drugim zemljama, što su kritičari i rođaci onih koji su umrli doveli u pitanje.

Međutim, Rusija kaže da je način na koji broji smrtnost točniji nego u drugim državama te je branila svoj pristup. Ukupan broj smrtnih slučajeva u srijedu se popeo na 2.972, s prijavljenih novih 135 slučajeva u posljednja 24 sata, objavio je nacionalni stožer za koronavirus.

Dr. Melita Vujnović, predstavnica WHO-a za Rusiju, rekla je u srijedu da vjeruje da je situacija ušla u fazu stabilizacije, prenijela je novinska agencija TASS.

I premijer Mikhail Mušustin izjavio je u srijedu da zaraza ulazi u stabilniju fazu, upozorivši da restriktivne mjere u 17 ruskih regija trebaju vrlo pažljivo biti ublažavane.

U Moskvi, regiji Rusije koja je najpogođenija i u kojoj traje osmi tjedan karantene, građani su u najvećoj mjeri vezani uz svoje domove, ako ne dobiju digitalnu propusnicu za određena putovanja. Gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je u utorak da je prerano razmatrati da se dopusti ljudima da iziđu u šetnju ili na tjelovježbu.