britanska enklava

Broj umrlih od covida u Gibraltaru učetverostručio se u zadnja dva tjedna

18.01.2021 u 20:38

Bionic
Reading

Broj umrlih od covida-19 učetverostručio se u Gibraltaru u zadnja dva tjedna, a proteklog vikenda umrlo je trinaest osoba u toj britanskoj enklavi koja je izrazila zabrinutost zbog naglog porasta broja slučajeva, rekle su mjesne vlasti.

Nakon prvih četvero umrlih u subotu, u nedjelju ih je prijavljeno još devet, što je najviše u 24 sata od izbijanja pandemije.

U ponedjeljak su prijavljena još dva nova slučaja, pa se ukupan broj umrlih od početka epidemije penje na 45.

Pošto je uglavnom bio pošteđen pandemije, Gibraltar je sredinom studenog imao prvi smrtni slučaj, a 6. siječnja taj je broj porastao na deset.

Većina umrlih tijekom vikenda bila je starija od 80 godina, navodi se u priopćenju vlade koja je prije dva tjedna uvela drugu karantenu pokušavajući zaustaviti epidemiju.

Trideset četiri tisuća njegovih stanovnika smiju izaći iz kuće samo u kupnju namirnica, radi posla, rekreacije i posjeta liječniku. Karantena je u petak produljena i potrajat će do kraja mjeseca.

Usto, broj potvrđenih slučajeva se više nego utrostručio i u ponedjeljak je bio 3712, a početkom prosinca bio je tek nešto veći od 1000.

"Sada imamo najgore brojeve u zadnjih sto godina. Čak ni u ratno doba nismo imali toliko gubitaka u tako kratkom vremenu", rekao je predsjednik gibraltarske vlade Fabian Picardo.

Vlasti se boje da je ovaj skok broja zaraženih povezan s novim sojem koronavirusa otkrivenim u Velikoj Britaniji u studenom, premda Gibraltar dosad nije službeno potvrdio nijedan slučaj tog tipa.

Premda je kopnom povezan sa Španjolskom koja je teško pogođena pandemijom, Gibraltar nije zatvorio svoju granicu koji svakodnevno prijeđe 15.000 pograničnih radnika.

Britanska enklava je kampanju cijepljena počela 9. siječnja koristeći se Pfizerovim cjepivom i do nedjelje je primijenila 5847 doza, što znači da je procijepila 17 posto stanovnika.