DEBAKL MILINOVIĆEVE UMJETNE OPLODNJE

Broj trudnoća pao sa 76 na samo osam!

17.05.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Novi list otkriva da je zbog nove restriktivne zakonske regulative, koja se primjenjuje od prošlog ljeta, smanjen broj trudnoća iz svježih embriotransfera – po starom zakonu bilo ih je 599, a po novom 578, dakle 21 manje – a drastično je pao broj trudnoća nakon odmrzavanja, sa 76 na osam!

Usprkos tome što je država prvi put nakon 20 godina uložila značajna sredstva u medicinsku oplodnju – 50 milijuna kuna za manje od godinu dana – zbog primjene novog Zakona o medicinskoj oplodnji roditeljima će postati manje hrvatskih neplodnih parova nego što bi ih bilo da je snazi ostao stari zakon.

Posljedice odmrzavanja

Od osam trudnoća ostvarenih iz odmrznutih jajnih stanica, dvije su već izgubljene – žene su imale spontane pobačaje, a dvije su trudnoće višeplodne. Iako se ne može znati koliko će beba na koncu ugledati svijet, sigurno će ih biti manje od 150, koliko se godišnje u Hrvatskoj rađalo djece iz zamrznutih zametaka. Od 76 trudnoća ostvarenih iz zamrznutih zametaka, 14 je bilo višeplodnih, a osam je žena spontano pobacilo, što je, gledano u postocima, gotovo tri puta manje nego u slučaju trudnoća iz odmrznutih jajnih stanica.

Naime, dok je iz zamrznutih zametaka ostvareno čak 76 trudnoća, iz zamrznutih jajnih stanica u istom periodu postignuto je tek osam trudnoća, dakle gotovo deset puta manje.

Ovi katastrofalni, za pacijente tragični ishodi izravan su rezultat zabrane zamrzavanja zametaka i uvođenja 'nove' metode zamrzavanja jajnih stanica koju je inaugurirao ministar Darko Milinović, ističe Novi list.

Sve te brojke koje pokazuju da je Milinovićev zakon doživio pravi debakl iznesene su na kraju Prvog hrvatskog kongresa o medicinskoj oplodnji. Usprkos tome što je od njegovog stupanja na snagu provedeno (i od države plaćeno) 5 posto više postupaka – 2.809 naprama 2.696, koliko ih je bilo prije – čak je devet posto manje embrija preneseno u žene.

Predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju dr. Velimir Šimunić, koji je iznio ove podatke na kongresu, zaključio je, doduše s upitnikom, da se to smanjenje dogodilo zbog ograničenja broja stanica za oplodnju.

Hrvatski zakon, jedini u cijeloj Europi, uveo je, naime, osim zabrane zamrzavanja zametaka, i ograničenje da se u jednom postupku mogu oploditi samo tri jajne stanice.