migranti

Brod talijanske nevladine udruge zaplijenjen u Italiji nakon što mu je dozvoljen ulazak u luku

03.09.2019 u 11:18

Bionic
Reading

Talijanske vlasti zaplijenile su humanitarni brod, nekoliko sati nakon što su mu vlasti dozvolile ulazak u luku kako bi iskrcao 31 migranta

Guardia di Finanza, talijanska financijska policija, zaplijenila je brod Mare Jonio, rekao je izvor iz ministarstva unutarnjih poslova dpa-u u utorak.

Brod kojim upravlja talijanska humanitarna udruga Mediterranea dobio je dozvolu za pristajanje na otoku Lampedusa u ponedjeljak, nakon što je proveo gotovo tjedan dana na pučini.

Mediterranea je napisala na Twiteru da je Mare Jonio zaplijenjen zbog kršenja kontroverznih zakona o imigraciji ministra unutarnjih poslova na odlasku Mattea Salvinija.

Prema tim zakonima Salvini ima moć zabraniti humanitarnom brodu ulazak u talijansko teritorijalno more, a za kršenje zakona predviđa se kazna do milijun eura.

Međutim, Mediterranea je očekivala da će biti kažnjena nakon što je Guardia di Finanza odobrila pristajanje na Lampedusi kako bi iskrcali migrante zbog 'medicinskih razloga'.

Humanitarna udruga je napisala na Twitteru da je zapljena broda 'posljednja osveta onih koji ne mogu tolerirati da će humanost prevladati'.

Drugi humanitarni brod, njemačka Eleonore, zaplijenjena je u ponedjeljak, nakon što je bez dozvole prebacila 104 migranta u sicilijansku luku Pozzallo.