STIGLO OBJAŠNJENJE

Brkić: Tajnik sam HDZ-a, želim se maksimalno posvetiti stranci

03.02.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Ususret današnjem sastanku saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva zakazanog za 13.30, saborski zastupnik i glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić zamrzava mandat, doznaje tportal

Iako na pitanje tportala u Saboru nije želio reći zašto zamrzava mandat, Brkić se oglasio nakon sjednice Vijeća za suradnju.

'Ja sam u Sabor izabran 2011. godine. Kad sam izabran za glavnog tajnika zamrznuo sam svoj mandat jer sam mišljenja da ne mogu istodobno kvalitetno obavljati dvije funkcije, pogotovo što sam glavni tajnik najveće politčke stranke u Hrvatskoj. I sada u dogovoru s predsjednikom stranke, kao što sam komunicirao na vrijeme, u IV. izbornoj jedinici da ću dati svoj mandat svoj u mirovanje i da će umjesto mene ići netko s tog područja u Sabor', rekao je Brkić novinarima nakon sjednice Vijeća za suradnju.

'Najiskrenije, ja sam operativac, volim operativno raditi. Što ne znači da posao u Saboru nije operativan i zahtjevan, ali jednostavno da bi stranka mogla funkcionirati ja sam se odlučio kao i prije tri godine svoj mandat stavit u mirovanje kako bi se maksimalno posvetio stranci', rekao je Brkić.

MIP se suglasio s Brkićevim zahtjevom da mu se mandat stavi u mirovanje, a u saborskim će ga klupama mijenjati Leon Žulj. Brkić je pismenim putem izvjestio predsjednika Sabora da s 31. siječnjem stavlja mandat u mirovanje, rekla je predsjednica MIP-a Margareta Mađerić, ne precizirajući razloge Brkićeva odlaska.

MIP je predložio Saboru da potvrdi prestanak zastupničke dužnosti HDZ-ovu Davoru Miličeviću, a početak HSS-ovu Davoru Vlaoviću. Mađerić je ustvrdila da je kod te zamjene poštovan zakon.

Na listi Domoljubne koalicije u 5. izbornoj jedinici preostala je jedna članica HDZ-a Antonija Jozić, koja je kod javnog bilježnika potpisala izjavu da ne može obavljati zastupničku dužnost, odgovorila je Mađerić SDP-ovoj Gordani Sobol, koju je zanimalo je li poštovan zakon koji kaže da se prvo moraju "iscrpiti" svi kandidati sa HDZ-ove liste.

Miličević, inače gradonačelnik Županje, u Saboru je mijenjao vukovarskog župana Božu Galića. Potvrdi li Sabor tu zamjenu, HSS će dobiti drugog zastupnika, dakle treba mu još jedan da osnuje klub zastupnika.

Predsjednik HSS-a i saborski zastupnik Branko Hrg već je ranije najavio da će njegova stranka, koja je na izborima osvojila samo jedan mandat, u Saboru imati klub, pri čemu se pozivao na međustranački dogovor s HDZ-om.