U MREŽI PRVOG

'Agrokor pada ili prolazi na Konzumu, Idei i Mercatoru'

27.10.2017 u 09:52

Bionic
Reading

Nakon političkih prozivki i javne objave pojedinosti ugovora o roll-up kreditu vrijednom oko milijardu eura, i izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak i premijer Andrej Plenković morali su objašnjavati smije li Vlada smijeniti povjerenika bez dopuštenja kreditora te mogu li, prema tom ugovoru, kreditori staviti izvan snage dio lex Agrokor

Najnovije događaje u vezi s Agrokorom analizirali su u U mreži Prvog HRT-a predsjednik državnog Odbora za financije i računovodstvo Ivica Smiljan, stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko i novinar Frenki Laušić koji je i pokrenuo lavinu objavom detalja roll-up ugovora.

"U roll-up ugovoru stoji nekoliko, po nama spornih odredbi. Jedna od njih odnosi se na to da se u slučaju nepridržavanja ugovoru, a Agrokor nije u mogućnosti  - kreditori mogu naplatiti od države. U slučaju da Vlada, čak i sud smijene državnog povjerenika Antu Ramljaka - povrat nešto više od milijardu eura kredita mogu tražiti od države", pojasnio je Frenki Laušić. Sporna im je, dodaje - personalizacija institucije.

 "Radi se o ugovoru između dvije privatne tvrtke, ali jednu privatnu tvrtku vodi država. To bi bilo isto kao i da neki bivši premijer potpiše ugovor, primjerice Sanader i da u tom ugovoru stoji da on vrijedi samo dok je Sanader premijer. Kod privatnih tvrtki takav ugovor može proći, ali u slučaju da tvrtku vodi netko tko predstavlja državu - ne smije biti personalizacije insitucije", kaže Laušić. 

Sporna je i odredba prema kojoj za prijedlog financijskog restrukturiranja povjerenik mora dobiti pismenu suglasnost potpisnika kredita. Tako se tim kreditorima daje presudna uloga tim kreditorima u odnosu na sve druge vjerovnike Agrokora. Treća sporna stvar, dodaje je odredba da povjerenik pri zapošljavanju viših kadrova u poduzećima treba dobiti suglasnost od glavnog savjetnika za restrukturiranje tvrtke AlixPartners.

"Time je unaprijed definiran proces lex Agrokora čime se taj zakon stavlja van snage", rekao je Laušić. Smatra kako je postizanje nagodbe svima u interesu, ali ključnim smatra da proces bude transparentan. 

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Mićo Ljubenko smatra kako je roll-up ugovor standardan, jer kreditor štiti svoje interese. Lex Agrokor pravno tehnički nije dobar, ali nije ga produktivno kritizirati nakon što je donesen. Smatra da se sve moglo riješti prema stečajnom zakonu. Naglasio je kako ni po kojem zakonu porezni obveznici ne jamče za ništa, ali što će eventualno biti u stranim arbitražama - to se ne zna.

Ivica Smiljan je kazao kako smo u šumi informacija zaboravili stablo.

"Mislim da je budućnost važnija i u fokus treba staviti pitanje: kakav će biti plan restrukturiranja Agrokora. Ključni moment u tom dijelu je restrukturiranje distributivnih centara - Konzuma u Hrvatskoj te Idee i Mercatora. Tu će se lomiti koplja", smatra Smiljan.