OPTIMIZAM NA OTOKU

Britansko gospodarsto solidno raste untoč Brexitu

08.03.2017 u 17:26

Bionic
Reading

Britanska vlada podigla je procjene rasta gospodarstva u ovoj godini ali i iskazala izrazitiji pesimizam u pogledu iduće tri godine, istaknuo je u srijedu ministar financija Philip Hammond, predstavljajući prvi cjeloviti proračun nakon referendumske odluke o izlasku iz Europske unije

Predstavljajući proračun samo par tjedana prije no što bi premijerka Theresa May trebala službeno pokrenuti proces razdruživanja, Hammond je poručio da britansko gospodarstvo 'rastom u 2016. i dalje zbunjuje komentatore'.

'Budući da započinjemo naše pregovore o izlasku iz Europske unije, ovaj proračun predstavlja novi korak u našem planu pripreme Britanije za svjetliju budućnost i omogućava snažnu i stabilnu platformu za te pregovore', kazao je Hammond u britanskom parlamentu.

U 2017. britansko bi gospodarstvo trebalo porasti dva posto, čime je značajno poboljšana ranija procjena iz studenoga prošle godine u kojoj je rast bio projiciran u visini 1,4 posto, pokazali su podaci ureda za proračunsku odgovornost. 

Najnovija je procjena ipak niža od one objavljene prije godinu dana u kojoj je prognozirana stopa rasta iznosila 2,2 posto. Bilo je to prije referendumske odluke o izlasku iz EU, za koju se očekuje da će pogoditi gospodarstvo u godinama koje slijede.

Snižene su redom i procjene rasta gospodarstva iz studenoga lani za 2018., 2019. i 2020. godinu.

Očekivalo se da će referendumska odluka iz lipnja prošle godine u kratkom roku zadati težak udarac gospodarstvu, budući da je polovina britanskog izvoza usmjerena u zemlje EU. Umjesto toga, potrošači u Britaniji nastavili su snažno trošiti i time pomogli gospodarstvu da ostvari rast od 1,8 posto u prošloj godini i da nadmaši sva ostala gospodarstva skupine sedam najrazvijenijih, izuzev Njemačke.