govor na televiziji

Britanski kralj Karlo III. obratit će se danas naciji

09.09.2022 u 08:07

Bionic
Reading

Britanski kralj Karlo III. obratit će se u petak naciji nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete II. u dobi od 96 godina.

Karlo III., koji se požurio biti uz kraljicu prije nego što je umrla u svom škotskom domu u četvrtak, otputovao je natrag u London s kraljicom suprugom Camillom, uoči susreta s premijerkom i obraćanja naciji.

Sućut iz cijelog svijeta i dalje pristiže kralju i kraljevskoj obitelji zbog smrti Elizabete II., najdugovječnijeg britanskog monarha. Bila je prisutna na svjetskoj pozornici sedam desetljeća.

U Londonu su se tisuće ljudi okupile ispred Buckinghamske palače, a vijest o smrti kraljice dočekana je uz zaprepaštenu tišinu kad je zastava spuštena na pola koplja.

Mnogi su opisali da osjećaju šok zbog smrti jedinog monarha kojeg je većina Britanaca ikad poznavala.

  • +15
Uplakani građani okupljaju se ispred Buckinghamske palače Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Karlo III., koji je automatski postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i vladar 14 drugih država Commonwealtha, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, rekao je da je smrt bila trenutak velike tuge za njega i njegovu obitelj.

"Duboko žalimo zbog smrti cijenjene vladarice i voljene majke. Znam da će se taj gubitak duboko osjetiti u cijeloj zemlji, kraljevstvu i Commonwealthu i među bezbrojnim ljudima diljem svijeta", priopćio je 73-godišnjak. 

Novi kralj trebao bi se susresti s premijerkom Liz Truss prije obraćanja naciji.