TREBAT ĆE NEKO VRIJEME

Smrt kraljice Elizabete II sve mijenja: Britanska funta, poštanske marke, zastava i himna više neće biti iste

08.09.2022 u 20:17

Bionic
Reading

Uklanjanje imena, slike i ikonografije kraljice Elizabete iz javnog života Velike Britanije zasigurno će potrajati. Činjenica da je bila najdugovječniji vladar itekako će utjecati na mnoge stvari

Kada je kralj George VI umro u snu, u Sandringhamu, u ranim jutarnjim satima 6. veljače 1952., njegova najstarija kći, princeza Elizabeta, koja je u to vrijeme sa svojim suprugom bila u službenom posjetu Keniji, istog je trena postala kraljica Elizabeta II.

Isti proces odvio se i sada, u trenutku smrti kraljice Elizabete II koju je na tronu naslijedio njezin sin i postao kralj Charles III. No, ono što će biti posebno dug i mukotrpan proces izdvajanje je njezina imena, slike i ikonografije sa novčanica, marki, zastava, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu tako i u cijelom Commonwealthu.

  • +52
Kraljica Elizabeta II. Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Od zastava koje vijore ispred policijskih postaja diljem Ujedinjenog Kraljevstva do standarda koji se koristi na mornaričkom brodu kada je general na brodu, tisuće zastava morat će se zamijeniti. Naime, vojne pukovnije nose 'kraljičine boje', od kojih su mnoge ukrašene zlatnim vezom; zastava vatrogasne službe uključuje njezine inicijale, a zemlje u kojima je kraljica i dalje bila šef države, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland, imaju ono što stručnjaci za zastave nazivaju 'E zastave' - osobne zastave za kraljicu koje se koriste kada je ona u posjetu.

Lako je moguće i da će se promijeniti izgled, budući da je zastava podijeljena na četvrtine i ona vijori gdje god je monarh u rezidenciji. Verzija koju je koristila kraljica imala je četvrtinu koja predstavlja Škotsku (lava), jednu za Irsku (harfu) i dvije koje predstavljaju Englesku (tri lava u prolazu), no niti jednu za Wales, što bi se sada moglo promijeniti.

U opticaju su i novčanice s kraljičinim likom, ukupne vrijednosti 80 milijardi funti, a njihova zamjena alternativama s glavom novog monarha, Charlesa, vjerojatno će trajati najmanje dvije godine. Zanimljivo je da se monarh na britanskim novčanicama počeo pojavljivati tek dolaskom Elizabete na tron i to 1960., kada je prvo tiskana na novčanicama od jedne funte.

Promjene će se dogoditi i kod riječi nacionalne himne iz 'Bože, čuvaj našu milostivu kraljicu' u 'Bože, čuvaj našeg milostivog kralja', ali i kod poštanskih marki koje će dobiti slike novog monarha.