PLAN POVLAČENJA

Britanska vlada objavila Bijelu knjigu o Brexitu

02.02.2017 u 16:54

Bionic
Reading

Dan nakon glasovanja u parlamentu, britanska vlada je strategiju o Brexitu objavila u četvrtak u Bijeloj knjizi u kojoj rekapitulira već zacrtane glavne smjernice, među kojima je i napuštanje zajedničkog tržišta

Ta Bijela knjiga sa 77 stranica koju je javnost s nestrpljenjem očekivala, polazi od istih 12 točaka koje je premijerka Theresa May izložila 17. siječnja u govoru u kojemu je hvalila 'neovisnu i u pravom smislu globalnu Veliku Britaniju'.

Dokument potvrđuje britansku spremnost da napusti ne samo Europsku uniju, sukladno želji koju su Britanci izrazili na referendumu 23. lipnja 2016., nego i zajedničko tržište i Sud pravde Europske unije (CJEU). Glavna zadaća, opetuje se u dokumentu, jest 'preuzeti nadzor' nad imigracijom, što se kosilo s načelom slobode kretanja radnika u EU-u, zadržavajući 'najbolji mogući pristup' zajedničkom tržištu s pola milijarde potrošača.

Bijela knjiga potvrđuje da je 'naš politički i gospodarski uspjeh u interesu i Velike Britanije i EU-a', rekao je ministar za Brexit, David Davis, upoznajući zastupnike s dokumentom. Vlada koja dugo nije htjela objaviti Bijelu knjigu, na kraju je popustila pritisku zastupnika koji su tražili takav dokument nakon odluke Vrhovnog suda po kojoj parlament mora pokrenuti postupak razdruživanja.

Nakon sedamnaestosatne žive rasprave zastupnici su u srijedu navečer dali 'zeleno svjetlo' nastavku rasprave o nacrtu zakona kojim se vladu ovlašćuje da aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora, sa 498 glasova 'za' i 114 'protiv'.

Rasprava se nastavlja idućeg tjedna, ali konzervativni ministar vanjskih poslova Boris Johnson već govori o 'povijesnom trenutku'. Nakon donjeg doma nacrt zakona ide u gornji Dom lordova gdje treba biti odobren 7. ožujka, a nakon toga upućen kraljici radi potpisa. Theresa May se obvezala da će nakon referenduma 23. lipnja postupak izlaska iz EU-a pokrenuti do kraja ožujka i da će poštovati taj vremenski plan.