CORBYNU SE TRESE POZICIJA

Britanska Laburististička stranka gubi teren na lokalnim i regionalnim izborima

06.05.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Britanska oporbena Laburistička stranka izgleda da će izgubiti na popularnosti na regionalnim i lokalnim izborima, pokazali su u petak djelomični rezultati, upućujući na pad potpore koji bi mogao dovesti u pitanje autoritet stranačkog čelnika Jeremyja Corbyna.

Uz više od polovice prebrojanih glasova na izborima za lokalne vlasti u Engleskoj Laburistička stranka je izgubila kontrolu nad 43 mjesta. Udio laburista u glasovima je također opao na izborima za škotske i waleške vlasti.

U najvećoj provjeri političkog raspoloženja nakon što je Konzervativna stranka premijera Davida Camerona pobijedila na nacionalnim izborima prije godinu dana, Britanci su u četvrtak glasovali na izborima za vlasti u Škotskoj i Walesu, više od 2700 lokalnih dužnosnika u Engleskoj i novog gradonačelnika glavnog grada zemlje Londona.

Ako gubici ostanu i nakon prebrojavanja svih glasova to će biti negativna ocjena Corbynovih prvih osam mjeseci na kormilu Laburističke stranke nakon što je njegovo iznenađujuće imenovanje za čelnika stranke u internom nadmetanju prošlog rujna politički preusmjerilo stranku oštro ulijevo. Corbyn je osim toga u žestokoj nesuglasici s umjerenom jezgrom laburističkih zastupnika, a njegovo čelništvo iskušava i niz neugodnih kriza među kojima je najnovija zbog antisemitističkih stajališta koje izražavaju pripadnici stranke.

Jedina svijetla točka za stranku koja se muči da se ujedini i suprotstavi konzervativnoj vladi mogli bi biti izbori za gradonačelnika Londona gdje izgleda da će pobijediti laburistički kandidat Sadiq Khan kao prvi musliman koji bi mogao stupiti na tu dužnost.