akcije i posljedice

Britanska državna odvjetnica: Ruski ratni zločinci završit će iza rešetaka

13.03.2022 u 11:37

Bionic
Reading

Britanska državna odvjetnica poručila je u nedjelju ruskim čelnicima i vojnicima, da će oni koji su krivi za ratne zločine u Ukrajini, završiti iza rešetaka

“Imamo jasnu poruku za ruske čelnike i ruske vojnike na ukrajinskom tlu; vaše akcije imat će posljedice i Ujedinjeno Kraljevstvo će čvrsto stajati uz Ukrajinu cijelo vrijeme njezina puta do pravde", napisala je Suella Braverman u tekstu objavljenome u Sunday Telegraphu i naglasila da je sada hitno potrebno prikupiti dokaze o ruskim ratnim zločinima..

"Uvijek ćemo braniti pravo ukrajinskog naroda da bira svoju budućnost. Oni su izabrali slobodu i pravdu. A ruski ratni zločinci odlučili su biti iza rešetaka."

Dodala je kako je upravo potpisala zajedničku izjavu s ukrajinskom glavnom tužiteljicom Irinom Venediktovom, kako bi potvrdila potporu britanske vlade u držanju "Rusije odgovornom za zločine koje čini na ukrajinskom tlu".

Braverman je rekla: "Ruskim zločinima moglo bi se suditi u sudnicama u Kijevu, Haagu ili čak u Velikoj Britaniji; ali bez obzira na sud, ključno je prikupiti dokaze sada... Dokazi su tu, svijet može vidjeti kako se povećavaju. Naš je posao sada prikupiti, sačuvati i upotrijebiti ih kada dođe trenutak".

To se događa dok se potpredsjednik vlade priprema otputovati u Haag u ponedjeljak kako bi pomogao u međunarodnim naporima za prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

Ministar pravosuđa Dominic Raab, bivši odvjetnik koji je procesuirao ratne zločine, ranije je rekao da je Britanija pribavila obavještajne podatke tijekom prošlih istraga koje su se pokazale "apsolutno ključnim" za Međunarodni kazneni sud (ICC).

ICC je nakon ruske invazije na Ukrajinu već počeo istragu koja bi mogla biti usmjerena na visoke dužnosnike za koje se vjeruje da su odgovorni za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti ili genocid.