U SLUČAJU NEOVISNOSTI

Britanija prijeti Škotskoj: Izgubit ćete funtu

13.02.2014 u 13:27

Bionic
Reading

Velika Britanija upozorila je u četvrtak Škotsku da će izgubiti zajedničku valutu funtu ako Škoti izglasuju neovisnost, što je dosad najagresivniji pokušaj zaustavljanja otcjepljenja Škotske

U sklopu britanske kampanje za zadržavanje Škotske u Ujedinjenom Kraljevstvu, britanski ministar financija George Osborne pokušao je igrati na škotski strah od gubitka funte kako bi pokazao Škotima da bi ih odlazak skupo koštao.

'Funta nije posjed koji bi se dijelio između dviju zemalja nakon raspada kao da se radi o kolekciji CD-ova', rekao je Osborne, jedan od najbližih suradnika premijera Davida Camerona, u svom govoru održanom u Edinburghu.

'Ako Škotska izađe iz Ujedinjenog Kraljevstva, napustit će i funtu', kazao je.

Škotska će održati referendum o neovisnosti 18. rujna na kojemu će oko četiri milijuna građana starijih od 16 godina odlučivati o tome hoće li ona izaći iz unije s Engleskom nakon 307 godina.

'Nema legalnog razloga zbog kojega bi ostatak Ujedinjenog Kraljevstva trebao dijeliti svoju valutu sa Škotskom', istaknuo je Osborne.

Guverner Bank of England Mark Carney ranije je izjavio da bi 'monetarna unija značila gubitak dijela škotskog suvereniteta'.

Prema istraživanjima javnog mišljenja, Škote najviše zabrinjava potencijalni utjecaj otcjepljenja na gospodarstvo.

Londonski političari se nadaju da će oduzimanjem nade Škotima da će zadržati funtu potkopati njihove argumente za otcjepljenje.

Međutim, potpredsjednica škotske vlade Nicola Sturgeon smatra da su to panični potezi Londona i dala je naznake da ako London spriječi valutnu uniju da bi neovisna Škotska mogla odbiti preuzeti udio u dugu Ujedinjenog Kraljevstva.