PUCANJE PO ŠAVOVIMA

Britanija potonula u najveću krizu u povijesti

07.10.2011 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon što je autorizirao ubrizgavanje svježe tiskanih 75 milijardi funti u britansku ekonomiju, guverner Engleske banke (Bank of England) Mervyn King upozorio je da bi aktualna financijska kriza mogla biti najgora u povijesti Velike Britanije

Kingovo mračno upozorenje stiglo je netom prije jutrošnje objave da je bonitetna agencija Moody's snizila kreditni rejting 12 banaka diljem Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući divove poput Lloyds TSB, RBS, Nationwide i Santander UK.

Moody's tumači kako više nije sigurno da bi službeni London podržao pojedine tvrtke ako se nađu u nevolji i naglašava da sniženje kreditnog rejtinga 'ne odražava pogoršanje financijske sposobnosti bankovnog sustava'.

'Ovo je najozbiljnija financijska kriza koju smo vidjeli od 1930-ih godina, ako ne i najozbiljnija kriza do sada', rekao je sir Mervyn.

Tumačeći potez Engleske banke, koja je autorizirala tiskanje nove serije novca nakon što je u gospodarstvo ranije upumpala 200 milijardi funti, King je rekao da je u nastojanju da potakne kreditiranje komercijalnih banaka, Engleska banka kupila državne obveznice.

'Prisiljeni smo suočiti se s veoma neobičnim okolnostima, djelovati smireno i učiniti pravu stvar. Trenutačno, to je stvaranje novog novca koji ubrizgavamo u ekonomiju', rekao je King.

Bankovno Povjerenstvo za monetarnu politiku mjesecima je bilo podijeljeno oko toga treba li Velika Britanija poticaj u vidu tiskanja novca, povećanja kamatnih stopa kako bi se zaustavila rastuća inflacija (četiri i pol posto) ili jednostavno ne činiti ništa.

Sir Mervyn King i kraljica Elizabeta II.

BBC podsjeća da je današnji ministar financija George Osborne, dok je bio u oporbi 2009. godine, izjavio da je 'tiskanje novca posljednje utočište za vlade u očaju, nakon što sve drugo zakaže'.

No govoreći u petak za BBC, Osborne je rekao da je njegova vlada 'naslijedila prilično očajnu fiskalnu situaciju'.

'Mislim da je ovaj put ključna razlika u tome što imamo vjerodostojan plan vlade za izlazak iz krize', napomenuo je Osborne, dodajući da britanske vlasti koriste sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavila 'svjetskoj dužničkoj oluji'.

Govoreći početkom tjedna na konferenciji konzervativaca, Osobrne je najavio tiskanje nove serije novca, što je potom potvrdio i pismu autorizacije poslanom na adresu Mervyna Kinga.