RUSKI DUŽNOSNIK

'Britanija bi mogla biti zbrisana s lica zemlje'

26.04.2017 u 13:59

Bionic
Reading

Visoki ruski dužnosnik osjetio se prozvanim odgovoriti na izjavu britanskog ministra obrane Michaela Fallona koji je kazao da London ima pravo na preventivni nuklearni udar. Prvi zamjenik predsjednika odbora Vijeća Ruske Federacije za obranu i sigurnost Franc Klincevič priprijetio je da bi Velika Britanija mogla biti zbrisana s lica zemlje ako ispali raketu na pogrešnu zemlju

Ruski dužnosnik se nada je izjava dana u kontekstu psihološkog rata pa se pita koga bi to Britanija napala nuklearnim oružjem. 

Klincevič je Britancima oštro poručio da će ta zemlja, ako je spremna napasti nuklearnu silu, jer teritorijem nije velika, biti 'bukvalno zbrisana s lica zemlje recipročnim udarom'. Ako meta udara bude nenuklearna sila, smatra Klincevič, to će sličiti na nuklearni udar SAD-a na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki koji se nisu mogli obraniti.

Prije dva dana Fallon je izjavio da bi britanska premijerka Theresa May preventivno ispalila nuklearnu raketu ako to bude krajnje nužno. Pa čak i ako se sama Britanija ne bi našla pod direktnim napadom.   

Inače, Klincevič se smatra kontroverznom ličnosti ruske politike. Kako piše Blic, mnogi ga nazivaju 'hladnim oružjem Kremlja' jer njegove zapaljive izjave često nadilaze političko-diplomatski okvir, a unatoč tome što je visoki državni dužnosnik, nisu mu strane ni razne teorije zavjere.

Pedesetdevetogodišnjem Klinceviču su dostupne mnoge državne tajne. Član je vladajuće elite Kremlja i ima dobre veze, s obzirom na položaj u odboru Senata i prošlost u Vojnoj obavještajnoj službi (GRU).