IZLIVENI GLAMUR

Britanci na 'koki' kontaminirali vodu za piće!

12.05.2014 u 15:49

Bionic
Reading

Stručnjaci iz britanskog inspektorata za kvalitetu vode za piće ustvrdili su da je konzumacija kokaina u državi toliko velika da je drogom kontaminirana voda za piće, čak i nakon što su zalihe višestruko intenzivno pročišćavane, javljaju britanski mediji

U vodi za piće otkrivena je supstanca benzoylecgonine (BE), koja se nalazi u urinu konzumenata kokaina i može biti rezultat samo konzumacije 'bijelog praha'.

'Bilježimo gotovo najvišu razinu upotrebe kokaina u Zapadnoj Europi. A kako potošnja kokaina raste, tako on postaje sve jeftiniji', rekao je Steve Rolles iz think-tanka Transform za Sunday Times

Procjenjuje se da godišnje u Velikoj Britaniji gotovo 700.000 osoba u dobi od 16 do 59 godina 'vuče' kokain, uz još oko 180.000 ovisnika o crack kokainu, upozorava humanitarna organizacija DrugScope.

Zdravstveni djelatnici naglašavaju da su količine pronađene u vodi za piće veoma niske te nije izgledno da mogu predstavljati opasnost za javnost, prenosi RT.

Prema nedavnom izvješću agencije Public Health England koja djeluje u sklopu tamošnjeg ministarstva zdravlja, količina kokaina bila je četiri nanograma po litri ili četvrtina onoga što je izmjereno prije pročišćavanja vode.

Iako je potrošnja kokaina u Britaniji još uvijek među najvećim u Europi, ona bilježi pad od početka financijske krize 2008. Konzumenti u dobi od 16 do 24 godine tu drugu više ne doživljavaju 'glamuroznom' - upravo zbog njezine posvemašnje dostupnosti.

No među starijim generacijama, kokain je zadržao dašak subverzivne dekadencije i glamura.

'To je presmiješno. Bio sam na partyjima na kojima je više ljudi bilo u WC-u nego izvan njega, a ta etiketa kokaina još uvijek se drži. Mislim da je to zbog isključenosti i uključenosti - tko je 'in', a tko 'out', tko je 'kul', a tko ne. To je djetinjasto, ali ako ste sredovječni profesionalac koji ne izlazi mnogo, onda vam se taj WC može učiniti kao najvruće mjesto u gradu', rekao je Matthew, 49-godišnji korporativni odvjetnik, u prosincu prošle godine za Guardian