JOŠ MALO PA TRIPUT PREVIŠE

Britanci masovno navalili na faks

04.01.2011 u 18:26

Bionic
Reading

Bliži se apokaliptična 2012. kada će engleski studenti plaćati tri puta veće školarine, točnije oko 9.000 funti na godinu. Ne čudi stoga podatak da je do kraja prošle godine registrirano 20 posto više prijava na fakultete nego u istom razdoblju 2009. godine

Još samo 2011. miriše na državne subvencije i relativno jeftino studiranje. Mnogi su zato odlučili iskoristiti tu posljednju godinu jeftinijeg obrazovanja u Engleskoj i poslati prijave za iduću akademsku godinu. Statistika kaže da će konkurencija za redoviti studij biti žešća nego ikada. Osam tisuća više ljudi se natječe za isti broj slobodnih mjesta. Pad popularnosti bilježe jezični i humanistički kolegiji. Ništa čudno, Englezi nisu nikada imali poliglotske ambicije, a u naletu mjera štednje i poskupljenja studija najviše će nastradati upravo kojekakve filozofije, sociologije i umjetnički smjerovi. Britanske adolescente, kako ukazuju aplikacije, sve više zanima stomatologija, pravo i medicina.

Kako se povećavaju školarine, tako se režu i nastavnički budžeti. Tristo milijuna funti će biti skresano već ove godine, a nagrabusit će i potpore za istraživanja – rez od 100 milijuna.

No tko zna, možda nekim prosvjednim čudom engleski sveučilištarci uspiju odgoditi primjenu novog cjenika znanja. Najavljeni su veliki prosvjedi za 29. siječnja, ovaj put uz potporu sindikata. Cameronova vlada bilježi najnižu točku popularnosti otkad je stupila na vlast. Možda sve skupa završi manje drastično i više kompromisno nego što se to možda priželjkuje. Podsjetimo, fakulteti u Engleskoj dobit će zakonsko prvo povećati školarine za 300 posto, što ne znači da će to i učiniti u baš svakom slučaju. Alternativa uvijek ostaje – otići studirati negdje u Škotsku, Wales ili Sjevernu Irsku. Tamo cijena studiranja ostaje ista.