ŽALBA VELEPOSLANSTVU

Britanac u Zadru pobjegao iz samoizolacije, a onda tražio mekanu posteljinu i posebnu hranu

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 14.08.2020 08:41
  • Objavljeno 14.08.2020 u 08:41
Zadar / Ilustrativna fotografija

Zadar / Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Stožer civilne zaštite Grada Zadra morao je tragati za Britancem koji je pobjegao iz samoizolacije. Iako je njegov prijatelj pozitivan na koronavirus, odbio se testirati. Kada je patrola Civilne zaštite došla u kontrolu s vozilom Saniteta, koje ga je trebalo prepratiti u karantenu, nije ga zatekla u objektu, a njegov cimer rekao im je da je izašao na stražnji izlaz kako bi otišao u ljekarnu

Odmah je krenula potraga u okolici te je uočen s ruksakom na leđima, nakon čega je automobilom Saniteta odveden u karantenu, zajedno sa svojim zaraženim prijateljem. Ljekarna u koju je ušao morala je biti zatvorena i dezinficirana, kao i apartman u kojemu je boravio i koji u sljedeća tri dana ne smije biti ponovno iznajmljen, javlja 057info.hr.

Kao osobe visokog rizika smješteni su na treći kat hotela u kojemu se u Zadru provodi karantena, a sat vremena, koliko je bilo potrebno da se organizira dežurstvo, našli su se pod ključem kako ne bi ponovno pobjegli. Zbog takvog su se tretmana na kraju požalili britanskoj ambasadi, a Mate Lukić, voditelj postrojbe Civilne zaštite Grada Zadra, kaže da za to nema nikakvog uporišta.

'Izašli smo na teren nakon što smo dobili dojavu epidemiologa da se osoba za koju se sumnja da ima koronavirus nalazi na toj lokaciji i napravili smo sve prema uputama o njihovom zbrinjavanju. Mi smo valjda jedini grad koji osigurava smještaj za strane državljane, koji ne mogu napuštati Hrvatsku dok ne prvedu 14 dana u samoizolaciji. Vrata prostora u koji su smješteni su stalno otključana, ali su pod nadzorom naših pripadnika', kaže Lukić.

Inače, Britanac je s Hvara, gdje je najvjerojatnije zaražen, otputovao na Plitvička jezera, a tamo je osjetio prve simptome bolesti. Testiranje u Zadru pokazalo je da je pozitivan na koronavirus, zbog čega je i njemu i njegovom bliskom prijatelju određena samoizolacija, a zatim i karantena. Iako se žale da su im ugrožena ljudska prava, u karanteni traže voće, leće, šampone, mekanu posteljinu... što im se na trošak zadarskih poreznih obveznika i isporučuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!