ANKA MRAK TARITAŠ

Britanac, Cvjetni trg i park na Savici - primjeri agresije na grad

17.11.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i predsjednica Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba Anka Mrak-Taritaš pozvala je danas gradske vlasti da pri upravljanju javnim prostorom više uvažavaju potrebe građana i da se klone, kako je rekla, agresije na te prostore

Potpredsjednica HNS-a i saborska zastupnica na konferenciji za tisak uz gradilište na Britanskom trgu u središtu Zagreba navela je tri primjera koja su neskladu s načelima dobrog upravljanja gradom. Pored Bitanca, to je Cvjetni trg i park na Savici

Britanac je koncipiran kao dnevni boravak građana koji stanuju ovdje. Na njemu su krenuli radovi protiv kojih nema nitko ništa, ali ne znamo ni što se radi, koji je iznos, ni kakav će rezultat biti svega toga, kazala je Mrak-Taritaš.

Cvjetni trg, koji je i nastao od tržnice cvijeća, pretvara se u veliku terasu, trpi previše pritisaka i gubi svoj identitet, dodala je.

Crkva se može raditi 200 metara dalje od parka na Savici, i da ne bude na račun uređenog parka nego da bude dodana vrijednost, kazala je.

Kad bilo tko od nas radi privatnu investiciju ili uređuje stan, kaže prvim susjedima, ali to nije slučaj kad se uređuju javni prostori Grada Zagreba.

Riječ je o javnim prostorima, o novcu svih sugrađana, i tako se na upravlja javnim prostorima, kazala je Mrak-Taritaš i dodala da dozvole koje izdaje Ministarstvo graditeljstva vode računa o formi i nikada ne ulaze u meritum.

Što se može graditi odlučuju gradske službe, to je ustavno pravo gradova, zaključila je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba i pozvala gradske vlasti da vode računa o javnim prostorima i interesima građana.