PREDSJEDNIK EKO BREZE:

'Brezje je ekološka bomba koja je eksplodirala'

23.07.2013 u 16:39

Odlagalište smeća Brezje

Izvor: tportal.hr / Autor: Ivica Kruhoberec

Bionic
Reading

'Ovo u Brezju više nije ekološka bomba, ovo je eksplodiralo. Ovo što vidite izašlo je van iz bala te ulazi u našu zemlju i to se mora hitno sanirati', upozorio je s govornice varaždinskoga Gradskog vijeća nezavisni vijećnik prof. dr. Robert Podolnjak držeći u ruci bocu s crnom tekućinom

Na varaždinskom Gradskom vijeću ponovno se govorilo o problematici zbrinjavanja komunalnog otpada i opet su se čule oprečne ocjene stanja nekada ilegalnog, a zadnjih godinu dana legaliziranog skladišta otpada u Brezju. O tome se ne bi raspravljalo da predsjednik Ekološke udruge Eko Breza prof. dr. Robert Podolnjak nije uzeo uzorak vode s lokacije u Brezju gdje se odlaže varaždinski komunalni otpad nakon što se omota u bale.

Od oko 100 milijuna kuna, koliko će trebati za odvoz 95 tisuća tona bala iz Brezja, Habuš očekuje da će 40 posto dati Fond za zaštitu okoliša, a čak 43 milijuna građani. Tim povodom oglasio se gradski HDZ koji se posebno osvrnuo na oprečne izjave gradskih čelnika povodom odvoza varaždinskog otpada u Vukovar.

'Dok gradonačelnik tvrdi da se 'tekući' otpad neko vrijeme vozio u Vukovar, njegova suradnica, glasnogovornica Romana Kranjčić, tvrdi sasvim oprečno - da se otpad ne vozi u Vukovar. Varkom, ne zaboravimo gradska tvrtka, pak, izjavljuje kako se komunalni otpad dvadesetak dana vozio u Vukovar, i to zbog kvara na stroju za baliranje. No ispostavilo se da je istina sasvim neka treća, a to je da su se pod okriljem noći bale iz Brezja potajno odvozile na odlagalište u blizini Vukovara, a da o tome ni tamošnja, a ni varaždinska javnost nije znala ništa. Osim što je sve rađeno daleko od očiju javnosti, ovaj je posao odrađen i daleko od zakonskih propisa s obzirom da realizirani iznosi naknada uvelike premašuju dozvoljenu granicu postavljenu za mogućnost direktne pogodbe', ističe Vlatko Vuković, predsjednik varaždinskog HDZ-a, pitajući se što rade nadležno ministarstvo i inspekcija oko 'očitog ekološkog problema koji već osmo ljeto zaredom muči naše Varaždince i uvelike narušava kvalitetu njihova življenja i koju, iako tako narušenu, zbog njegovih iracionalnih odluka moraju još i skupo plaćati'.

'Mnogi vide te bale izdaleka kao neku bijelu piramidu. Bale su postale naša velika turistička atrakcija. No rijetki prolaze neposredno uz njih gdje se stvorila bara jer zemlja više ne upija tekućinu koja curi iz navodno nepropusnih bala. Tu dolaze ptice, insekti, glodavci i druga gamad. To je izvor smrada, zagađenja i zaraze', ustvrdio je Podolnjak tijekom aktualnog sata varaždinskoga Gradskog vijeća.

Naglasivši da je Brezje 'potpuno nesanirano područje koje nema nijednu karakteristiku odlagališta ili skladišta koje bi trebalo imati prema zakonu', Podolnjak je zanimalo zašto se ne zatrpaju bare da barem ptice ne dolaze na površinu.

'Jesmo li dali na analizu ovu u boci? Postoje li rezultati analiza? Koliko je zatrovano tlo na tom području u Brezju? Koliko će to zdravstveno koštati građane Varaždina? Ovo treba dati na analizu, a bilo bi dobro odvesti gradske vijećnike na lokaciju u Brezju kako bi vidjeli koja je to ekološka katastrofa. Tek onda ćemo biti spremni donijeti nabolje odluke za grad Varaždin', poručio je predsjednik Ekološke udruge Eko Breza i nezavisni vijećnik nezadovoljan viđenim u Brezju i dinamikom rješavanje tog problema.

Naglasivši da je upoznat sa situacijom u Brezju koje je osobno obišao, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš podsjetio je da se to pokušava riješiti već godinama, a u zadnje vrijeme kroz koncesijske ugovore od kojih bi se jedan trebao potpisati kroz tjedan ili dva, a drugi kada se dobije novac od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Ova tekućina nije u Brezju samo sada, već x godina. Točno je da će zato trebati sanirati tlo, a koliko će to koštati, ne znam. Ali isto tako je točno da Varkom ima okolo bala piezometre za redovito uzimanje uzoraka vode iz vodonosnika koji nije zagađen. Može se napraviti analiza tekućina bliže površini kako bi se vidjelo koliko je zagađenje ušlo duboko, ali sve je to uzaludno dok se ne maknu bale', ustvrdio je gradonačelnik Habuš, dok je pročelnik Vlado Vlašić dodao da je kvaliteta podzemnih voda u Brezju sada bolja jer nema više nitrata zbog toga što se zemljište više ne koristi u poljoprivredne svrhe, već kao skladište otpada.