FRANCUSKI PISAC:

'Breivik je bez sumnje ono što Norveška zaslužuje'

30.08.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Ugledni francuski pisac i izdavač Richard Millet izazvao je kontroverze nakon što je napisao da je Anders Breivik 'bez sumnje ono što Norveška zaslužuje', piše britanski The Telegraph

Millet je rekao da je pročitao svih 1.500 stranica Breivikovog online manifesta te da ne podržava njegove zločine, ali je pohvalio Breivikovo pisanje i izraz mržnje prema socijaldemokraciji, imigraciji i multikulturalizmu, piše britanski The Telegraph.

'Breivik je bez sumnje ono Norveška zaslužuju', napisao je Millet na 18 stranica pamfleta.

On je 'jednako dijete razorene obitelji, kao i ideološkog i rasnog rascijepa uzrokovanog imigracijom u Europu tijekom posljednjih 20 godina', dodao je Millet koji inače potpisuje nekoliko nagrađivanih knjiga u Francuskoj.

Njegovo pisanje o Breiviku je izazvalo konsternaciju u književnim krugovima, s jedne strane autorica Annie Ernaux je tekst prozvala 'politički opasnim djelom'. Drugi autor, Tahar Ben Jelloun je za Milleta rekao da je 'izgubio glavu', a neki su bili manje kritični poput Alexisa Jennja koji je rekao da je 'Millet netko tko piše čudesno dobro te da njegove upitne ideje ne smanjuju njegove književne kvalitete'.

Breivik je prošlog tjedna osuđen na 21 godina zatvora zbog ubojstva 77 ljudi u bombaškom napadu i snimanja smrtonosnog divljanja koje je potreslo Norvešku.