OSVETA ILI...

Bratu policajca ubojice usred noći propucali prozor

14.03.2011 u 23:09

Bionic
Reading

Nepoznata osoba u ponedjeljak je, malo poslije ponoći, na zagrebačkoj Trešnjevci ispalila hitac u prozor Damira Šoštarića (34), brata Siniše Šoštarića koji je ubio Ivana Mamića (18) i sada je u pritvoru. Metak, ispaljen u staklo dnevnog boravka, zaustavio se između vanjske i unutarnje strane prozora. Za to vrijeme Damir Šoštarić, vlasnik obiteljske kuće na Fallerovu šetalištu i autolimarske radionice na istoj adresi, te njegova supruga bili su u spavaćoj sobi. Nitko nije ozlijeđen, šteta je tisuću kuna, a istraga traje.

Iako nema nikakvih obavijesti o tome tko bi mogao stajati iza incidenta, on je najvjerojatnije povezan s događajem od 26. veljače kad je policajac Siniša Šoštarić u 18-godišnjaka na Jarunu ispalio nekoliko hitaca, a mladić je tako izranjavan uspio pretrčati preko ceste iza crkve gdje je preminuo. Kako će se kockice zločina i pratećeg incidenta posložiti, treba pričekati kraj istrage. Zasad su otvorene sve opcije uključujući i onu da je riječ o fingiranom propucavanju. Tri sata na policijskom ispitivanju u vezi s tim proveo je Jandre Mamić, Ivanov otac.


'Ovo je užasno, osuđujem to što se dogodilo. Mi želimo stvari rješavati mirno', kazao je Jandre Mamić te dodao kako je želio na poligraf, ali zbog problema s tlakom nije mogao pa je to odgođeno. Podsjetimo, nakon tragedije otac i stričevi mladog Mamića izrazili su nezadovoljstvo činjenicom da je Damir Šoštarić još uvijek na slobodi, iako je, tvrde, tu večer bio s naoružanim bratom kojega je u tamnocrvenom terencu vozio od Remize do Jaruna tražeći Ivana.

Idući dan, ispričali su Mamići, kad je Damir Šoštarić doznao za Ivanovu smrt, bratu Siniši samo je rekao: 'Čuj, umro je onaj tvoj'. Navedeni nissan danima poslije zločina na Jarunu stajao je na parkiralištu ispred obiteljske kuće i mehaničarske radionice Damira Šoštarića na Fallerovu šetalištu, a policija je tih dana nadzirala njegovu kuću. Navodno, plave snage nisu ga teretile kao suučesnika zato što je cinkao svog brata Sinišu.

Tri dana normalno radio

Damir Šoštarić, brat blizanac Siniše Šoštarića, ni u ponedjeljak, kao ni nakon Mamićevih optužbi, nije htio razgovarati s novinarima. Jedino što je kazao bilo je: 'Pustite, sve nas je uništio.' S druge strane Tihomir Mamić, jedan od stričeva pokojnog mladića, koji trenutačno nije u Hrvatskoj, rekao je da je jedina njihova želja da se pravda zadovolji, ali ne uličnim obračunom, nego isključivo kroz pravni sustav.

Shrvana Ivanova majka Zdenka Mamić, dva dana poslije svoje životne tragedije, o ubojici je kazala: 'Ja ga ne mrzim. Mogu ga samo žaliti i dati mu krunicu u ruke da moli Boga da mu oprosti za to što je učinio'. O ubojici i policajcu, 40-godišnjem Šoštariću, koji je godinama radio u Upravi za poslove sigurnosti, odnosno na osiguranjima objekata, gradom pak kruže svakojake, redom nezavidne priče o njegovu ponašanju i vezama s kriminalom.

Sada ga se tereti za teško ubojstvo iz bezobzirne osvete, za što bi mogao odležati do 40 godina. U prilog mu svakako ne ide to što je tri dana poslije ubojstva dolazio na posao te što nakon ispaljivanja hitaca nije zvao Hitnu.

Školu nije volio, no nedjeljnu misu nije propuštao

Ivan Mamić bio je, govore njegovi prijatelji i znanci, legenda Jaruna. Iako školu nije volio, niti je to skrivao. Pedagoginja Miljenka Galić izjavila je da će ga pamtiti kao pristojnog i mirnog dečka koji ni s kim nije bio u sukobu. U kvartu je uživao ugled i autoritet. Bio je sportski tip, inteligentan, društven, vrlo srčane naravi te praktični vjernik koji nedjeljom nije propuštao misu. Na njegovu posljednjem ispraćaju na Mirogoju bilo je više od četiri tisuće ljudi. Odmah nakon njegove smrti pojavile su se glasine da se bavio dilanjem, no njegovi prijatelji to su kategorično opovrgnuli, a obitelj to smatra namještanjem kako bi se umanjila krivnja ubojice.