DINASTIJA ILČIĆ

Brat joj pokazuje zube Plenkoviću, a ona diže bunu protiv Istanbulske: Što znamo o Kristini Pavlović

12.04.2018 u 16:22

Bionic
Reading

Kristina Pavlović više od dva desetljeća prisutna je u javnom prostoru. Posljednjih dana prometnula se u jednu od najžešćih protivnica ratifikacije Istanbulske konvencije, koordinatorica je splitskog prosvjeda protiv ratifikacije ove konvencije, a najavila je i pokretanje referenduma. U isto vrijeme nešto eksponiraniji brat Ladislav Ilčić, njena produžena ruka na političkoj sceni, zbog Istanbulske napušta savez s HDZ-om, ali i funkciju savjetnika ministrice kulture

Brat i sestra dio su poznate varaždinske obitelji Ilčić. Njihov otac Stanko, liječnik u mirovini, nekadašnji je ravnatelj tamošnjeg doma zdravlja, a 90-ih je bio i županijski vijećnik, dok im je majka Julijana, umirovljena diplomirana ekonomistica, bila voditeljica Caritasa u Varaždinu te ravnateljica biskupijskog Caritasa. Ovaj par ima šestero djece, od toga troje aktivnih na konzervativnoj sceni, što građanskoj, što političkoj.

Ilčićevi su ljubitelji klasične glazbe, otac je 20 godina bio dirigent katedralnog pjevačkog zbora Chorus liturgicus Varaždinske biskupije, Ladislav Ilčić akademski je violinist, baš kao i njegov brat Anđelko. Kao i njihovi roditelji, prema dostupnim podacima, obojica imaju šestero djece. Kristina Pavlović, doduše, nije akademska glazbenica, već profesorica matematike i fizike, no ima završenu srednju glazbenu školu te svira klavir, orgulje i gitaru.

Pavlović se pak posljednjih dana ponovno prometnula u glasnogovornicu onog dijela javnosti koji ne podržava Istanbulsku konvenciju: istupa kao koordinatorica splitskog prosvjeda, a ovog tjedna najavila je da pokreće i proceduru za održavanje referenduma za ukidanje ratifikacije Istanbulske konvencije.

  • +17
Kristina Pavlović, Marija Ćurlin i Ladislav Ilčić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Pavlović je, što se tiče prisutnosti u javnom životu, zapravo utrla put svom četiri godine mlađem bratu Ladislavu.

Od sredine 90-ih godina bavi se zdravstvenim i spolnim odgojem. Sve je krenulo 1995., kad je u Austriji pohađala radionicu o cjelovitom spolnom odgoju Teen STAR, a nakon edukacije nastavila je ovaj koncept spolnog odgoja pronositi i provoditi u Hrvatskoj. Sredinom 2000-ih s bratom Ladislavom osniva udrugu Glas roditelja za djecu – GROZD, a njihov je program spolnog odgoja 2007. pobijedio na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2007., u vrijeme mandata HDZ-ova ministra Dragana Primorca. Temeljio se na konzervativnim postulatima temeljenim na nauku Katoličke crkve o spolnosti i braku.

Tijekom tog perioda Pavlović, danas majka četvero djece, bila je profesorica matematike i fizike u nekoliko škola, pa i u prestižnoj zagrebačkoj V. gimnaziji.

Godine 2009. postaje i izvršna direktorica Centra za prirodno planiranje obitelji koji promovira prirodan način kontracepcije što se temelji isključivo na plodnim i neplodnim danima.

Predsjednica tog centra je sestra Kristine Pavlović i Ladislava Ilčića, Marija Ćurlin, molekularna biologinja s doktorskom titulom koja radi na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.