RASPRAVA NA HRT-U

Otvoreno o Istanbulskoj konvenciji: Je li to priznavanje trećeg spola?

27.03.2018 u 23:22

Bionic
Reading

Što točno piše u Istanbulskoj konvenciji? Je li to priznavanje trećeg spola ili ugrađivanje elemenata koji bi se kosili s našim vrijednostima u obrazovni sustav? Uvodi li Istanbulska konvencija rodnu ideologiju ili samo služi za zaštitu žena od nasilja u obitelji? O tome se u emisiji Otvoreno HRT-a raspravljali teologinja i mirovna aktivistica Ana Raffai, koordinatorica građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj konvenciji' Kristina Pavlović, sutkinja Branka Zigante Živković i profesorica sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Marina Ajduković

Kristina Pavlović ocijenila je uspješnim subotnji prosvjed protiv Istanbulske konvencije.

'Smiješno je da policija umanjuje brojke. Jasno je kako je na Trgu moralo biti više od 50.000 ljudi, a ne 5000. Planiramo nove prosvjede u drugim gradovima. Prvo će biti Split. Ako oni ne urode plodom i Vlada ratificira konvenciju idemo na referendum', najavila je Pavlović.

Još jednom je ponovila poznate stavove njezinog pokreta koji tvrdi da konvencija na mala vrata u Hrvatsku uvodi rodnu ideologiju.

'Razdvaja se spol od roda. To je prvi takav međunarodni dokument i građani su to prepoznali. Rodna ideologija je protivna znanosti, biologiji i hrvatskoj kulturi. Želi se promijeniti naš mentalitet i narušiti kršćanske vrijednosti. HDZ je iznevjerio svoje birače i demokršćanske vrijednosti', uvjerena je Pavlović.

Teologinja Ana Raffai je istaknula kako ona ne vidi rodnu ideologiju u Istanbulskoj konvenciji.

'Miče se fokus s nasilja na ženama na rodnu ideologiju koja nije niti definirana. Subotnji prosvjed nije bio demokratski. Demokracija je vladavina naroda. Prosvjed je bio demagoški. Demagogija je vođenje naroda strahom. O kakvim to mi demokršćanskim vrijednostima govorimo kad se prijeti saborskim zastupnicima, a članice mirovnih udruga se naziva lezbo komunisticama', izjavila je Raffai.

  • +46
Prosvjed protiv ratificiranja Istanbulske konvencije Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Sutkinja Branka Zigante Živković Istanbulsku konvenciju prije svega vidi kao pravni dokument.

'To je prvi međunarodni obvezujući ugovor koji se tiče nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. U njemu nema rodne ideologije i taj dokument Hrvatska treba ratificirati', naglasila je Zigante Živković.

S njom se složila i profesorica Marina Ajduković. 'Stvara se moralna panika. Kao sociologa zanima što je iza toga. Koje se to vrednote brane? Iz moje perspektive, a godinama se bavim nasiljem nad djecom, ženama i muškarcima, zar nije vrednota imati sigurnu obitelj?, zapitala se Ajduković.