'NE DAJU SE UCJENJIVATI'

Branko Bačić: Spremni smo razgovarati o svemu osim o tome da se u Ustav unese pravo na pobačaj

29.09.2022 u 15:15

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da su spremni s oporbom razgovarati o za njih spornim pitanjima vezanim uz izmjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma i ustavnog zakona o Ustavnom sudu, ali ne i da se u Ustav unese pravo na pobačaj, poručivši da se neće dati ucjenjivati

"Ovaj prijedlog izmjena Ustava i ustavnog zakona o Ustavnom sudu nije partikularni interes HDZ-a. Držimo da je to opći društveni interes. Nije partikularni interes HDZ-a pa da bi nas oporba za prihvaćanje takvog prijedloga smjela niti mogla ucjenjivati. Mi se ne ćemo dati ucjenjivati", rekao je Bačić u četvrtak na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.

Time se referirao na konferenciju za medije progresivne saborske oporbe prije tri dana koja je pozvala sve građane da se uključe u javnu raspravu o ustavnim promjenama i pokažu kako žele da se u Ustav uvrsti pravo žene na pobačaj.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav prošlog je tjedna u jednomjesečnu javnu raspravu poslao nacrt promjene Ustava u dijelu koji se tiče referenduma, no bez prijedloga progresivne opozicije da se uvrsti pravo žene na pobačaj. Bačić je istaknuo kako to rade jer smatraju da je to opći društveni interes u zemlji.

"Mi želimo konsenzus na nečemu što je opći društveni interes, što je u interesu i oporbe i vladajućih i svih građana. Oporba tu činjenicu da smo skloni to napraviti želi kako bi ušićarila svoj vlastiti politički interes i postigla svoj cilj, koji je jasno javno objavila. Mi na to ne ćemo pristati", poručio je.

Bačić je kazao da su skloni ući u raspravu s oporbom kada je u pitanju broj potrebnih potpisa ili kvorum odlučivanja, ali nisu spremni ići u razgovore da se u Ustav RH unese pravo na pobačaj. Podsjetio je i da je Ustavni sud RH utvrdio kako je postojeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, kolokvijalno nazvan Zakon o prekidu trudnoće, u skladu sa Ustavom.

Bačić smatra kako nema potrebe sada ići s takvim zakonom koji duboko dijeli hrvatsko društvo, za razliku od onog što oni traže i gdje postoji opći konsenzus. "Nismo skloni zbog toga prihvatiti prijedlog koji dijeli hrvatsko društvo i koji je već, kao što je to rekao Ustavni sud, da je postojeći zakon u skladu sa Ustavom i naložio određene izmjene i dopune", rekao je.

Naglasio je i da je Ustavni sud, kada je rekao da je postojeći zakon u skladu s Ustavom, rekao i da - ako bi Hrvatski sabor i donio zakon koji bi bio na tragu prekida trudnoće u RH, da bi Ustavni sud sam rekao da je takav zakon suprotan Ustavu RH. Pozvao je oporbu da se vrati u konstruktivnu raspravu, a HDZ je spreman raspravljati o svakom stavku izmjena Ustava koji se tiče referenduma razgovarati kako bi došli do konsenzusa.

Damir Habijan pojasnio je da su otvoreni s oporbom raspraviti prijedlog u pogledu potrebnog broja potpisa koji je potrebno prikupiti da bi se raspisao referendum (prijedlog je 250.000), razgovarati o kvorumu odlučivanja (prijedlog je 1/3 za promjenu Ustava i organskog zakona te 1/4 za promjenu drugog zakona od ukupnog broja birača) te i o temama o kojima se ne bi mogao raspisati referendum.

"Vladajuća većina predvođena HDZ-om spremna je s oporbom razgovarati o ovim pitanjima koja su možebitno za njih sporna", istaknuo je.