PRAVNI LABIRINT

Branitelju ubili oca, on tužio državu i sad joj mora platiti 220 tisuća kuna

10.04.2013 u 13:44

Bionic
Reading

Slučaj Krešimira Ivančića, branitelja, invalida Domovinskog rata i predsjednika HVIDR-e Daruvar i njegove sestre Štefice Dželalije koji su upali u pravni labirint samo zato što su tražili reparaciju za ubijenog oca Zdravka vjerojatno je jedinstven primjer na kojem bi se moglo učiti na Pravnom fakultetu

Njih dvoje zatražili su pravo na odštetu za žrtve civilnog rata jer im je otac, zajedno s još četvero ljudi ubijen 1994. u Batinjskoj Rijeci, selu pored Daruvara koje je bilo pod ingerencijom hrvatskih vlasti. Iste godine ŽDO u Bjelovaru podiže optužnicu protiv troje optuženika da se deset godina kasnije kazneni postupak obustavio jer je protiv jednog od okrivljenika nije bilo dokaza, a dvojica su pobjegla u Srbiju čiji su državljani i zna im se prebivalište.

U srpnju 2006., Krešimir i Štefica pokreću postupak za naknadu nematerijalne štete. Općinski sud u Daruvaru i Županijski sud u Bjelovaru daju djeci ubijenog Zdravka za pravo i dodjeljuje im po 105 tisuća kuna svakom.

Međutim, ŽDO Bjelovar se žali Vrhovnom sudu koji u ožujku 2010. ukida prethodnu presudu smatrajući da je nastupila zastara pokretanja građanskog postupka, računajući subjektivni rok od tri godine. Na tu odluku Krešimir i Štefica ulažu žalbu Ustavnom sudu, ali ona tri godine kasnije biva odbijena i tada za njih počinje pravna agonija.

'Sukladno odluci Vrhovnog suda, ODO u Daruvaru pokrenulo je postupak za povrat isplaćenog novca. Tražili su da vratimo što su nam isplatili što nije problem. Problem je u tome što smo morali platiti sve ostalo i to je tada iznosilo 335 tisuća kuna.

S kamatom on danas iznosi oko 440 tisuća kuna. Sestra ima obrt i njoj su ovrhom sjeli na račun i ona je svoju polovicu isplatila. Ja čekam da meni sjednu na mirovinu i zbog toga ću morati u kredit jer školujem troje srednjoškolaca od kojih će jedno na fakultet dogodine. Ja bih još i preživio, ali sebi ne bih oprostio kad djeci ne bih omogućio školovanje', ogorčeno priča Krešimir i proziva ministra Slavka Linića i Ministarstvo financija koji su brojnim dužnicima otpisali kamatno dugovanje, a na njegov dopis nitko mu nije ni odgovorio.

Budući da je pravna bitka u Hrvatskoj završila, njegov branitelj Hrvoje Čačić najavio je žalbu sudu u Strasbourgu.

Krešimir Ivančić u kampanji za civilne žrtve rata