sufinancirala europa

Braniteljskim udrugama za sudjelovanje u projektu bespovratnih 51 milijun kuna

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2020 16:58
  • Objavljeno 05.02.2020 u 16:58
Svečanost u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Svečanost u Ministarstvu hrvatskih branitelja

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

U Ministarstvu hrvatskih branitelja dodijeljeno je u srijedu 29 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za udruge koje su sudjelovale u projektu Razvoj i širenje izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata

Projekt, koji je zbog velikog interesa udruga zatvoren za svega dva dana, ukupne je vrijednosti 51,2 milijuna kuna te je pokrenut na inicijativu Ministarstva branitelja. Projekt je sufinancirao Europski socijalni fond, a u njemu sudjeluju udruge proizašle iz Domovinskog rata.

Ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je njegovo ministarstvo idejni začetnik projekta, koji je prvi put financiran sredstvima EU-a još prošle godine, kada je dodijeljeno 17 ugovora.

Medved je istaknuo kako od početka svojeg mandata radi na razvijanju partnerskog odnosa s braniteljskim udrugama kako bi se podigla kvaliteta života branitelja.

'Odaziv na poziv jasno pokazuje da su udruge prepoznale značaj pružanja izvaninstitucionalnih usluga hrvatskim braniteljima na području cijele Hrvatske. Odaziv je dobar pokazatelj da su branitelji aktivni članovi zajednice koji samoorganiziranjem u udrugama nastoje pomoći jedni drugima i stvoriti pozitivne promjene u društvu', kazao je Medved.

Medved je uvjeren da će entuzijastičan pristup udruga na području pružanja skrbi braniteljima dovesti do maksimalnih rezultata.

  • +8
  • +5

Tomo Medved

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

Projekt provode Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Ministrica za demografiju Vesna Bedeković istaknula da su projekti usmjereni na psihosocijalnu pomoć braniteljima i članovima udruga koje su potpisale ugovore, te će se kroz njih razvijati i znanja potrebna za zapošljavanje branitelja.

'Potreba za ovim pozivom je proistekla iz činjenice da je oko 25 posto stanovništva Hrvatske tijekom Domovinskog rata bilo izloženo izravnom ratnom stresu, to je svakako ostavilo dugotrajne posljedice na žrtve', istaknula je Bedeković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!