TRAŽI SE MINISTAR

Branitelji razapeli vladajuće: Sramotno ste nesposobni!

04.03.2016 u 15:01

Bionic
Reading

Uoči današnjeg sastanka premijera Tihomira Oreškovića s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata u 13 sati, uz nazočnost prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka te potpredsjednika Vlade Bože Petrova, tajnik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine Marko Radoš poslao je otvoreno pismo hrvatskim dužnosnicima. Tom udrugom, podsjetimo, predsjedava Đuro Glogoški. Prenosimo najzanimljivije dijelove pisma

Poštovana gospodo,

obraćamo vam se mi članovi Udruge 100% hrvatskih ratnih vojnih invalida, uglavnom prikovani na kolica, na naša ortopedska pomagala i oslonjeni na naše pomagače koji nam pokušavaju život učiniti podnošljivijim. Prikovani smo na kolica, slijepi smo, amputirani su nam udovi i nismo velikim dijelom u stanju obavljati osnovne tjelesne funkcije sami, a sve zbog neporecive činjenice da smo sudjelovali u Domovinskom ratu kao hrvatski vojnici.

Poštovana gospodo političari i novinari, svi javni djelatnici. Mi hrvatski ratni vojni invalidi i hrvatski branitelji nismo vodili privatni rat za naše domove i naše probitke. Sudjelovali smo u ratu u ime hrvatskog naroda i hrvatske države, bili smo dio hrvatskog narodnog tijela koje se branilo i obranilo od jugoslavenske armije i srpskih postrojbi. Nismo sami sebi odrezali ni ruke ni noge, nismo sami sebi kopali oči ili sebi nanijeli psihički teror da bismo dobili mirovine, povlastice ili jeftinije automobile. Nas su raznijele jugoslavenske granate i osakatili četnički mitraljezi dok smo po raznim bojišnicama branili hrvatski dom i državu.

'Ostali smo bez vaših osmijeha i tapšanja po našim paraliziranim ramenima'

Poštovana gospodo, sigurni smo da znate da naša udruga već 500 dana uporno i dostojanstveno prosvjeduje protiv emocionalne, političke, ljudske i materijalne nepravde koja se događa našim članovima, sto postotnim invalidima rata, a i drugim skupinama HRVI i svim sudionicima Domovinskog rata.

Mi smo još tu ispod Šatora. Vi ste nas zaboravili, ali mi ne možemo zaboraviti nepravdu i poniženja koja se još uvijek događaju i vi ih ne ispravljate, odnosno ne pokazujete volju za ispravljanjem.

Prije izbora ste nam bili dragi gosti, nakon izbora smo ostali bez vaših osmijeha i tapšanja po našim paraliziranim ramenima. Znamo da je neugodno biti u društvu mladih momaka i djevojaka koji su u kolicima, a Vi ste sada zabavljeni drugim brigama i zadacima.

No, poštovana gospodo iz vladajuće koalicije, poštovani gospodine Oreškoviću, a posebno poštovana gospođo predsjednice, zar nije sramotno da je još uvijek nemoguće pronaći ministra koji bi bio odgovoran za problematiku branitelja, posebno ratnika i invalida i njihovih obitelji? Zar je to jedina skupina kojoj se ne može pronaći ministar jer svakoga se proglašava lopovom? To je za nas znak nepravde, ponižavanja i vaše nesposobnosti.

'Postajete sudionici svakoga samoubojstva'

Zar su svi vaši ministri sigurno toliko moralni da su prošli te navodne filtere, a samo ministra branitelja je teško pronaći jer će javnost, uglavnom ona ista koja je pisala hvalospjeve Titu i Jugoslaviji, svakoga proglasiti lopovom?

Poštovana gospodo, naši problemi nisu samo materijalne naravi, oni su često emocionalne prirode i odražavaju se kroz velik broj samoubojstava i depresiju koja je zahvatila braniteljsku populaciju. Svojim nečinjenjem vi postajete sudionici svakoga samoubojstva i djelatno šaljete poruku hrvatskom narodu da je njegova žrtva za slobodu bila velik promašaj.

Gospodo, mi stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi smo izgubili najviše što se može izgubiti, ali još uvijek nismo izgubili dostojanstvo, volju i ljubav za hrvatski narod. Spremni smo, iako malobrojni, u kolicima opet stati u prvi red da vam pokažemo da niste izabrani da bi dijelili fotelje nego što ste izabrani da preuzmete odgovornost i za branitelje.'

Popis zahtjeva branitelja gospodi na vlasti možete pročitati u PDF verziji otvorenog pisma