PRORAČUNSKA FRONTA

Branitelji podržali smanjenje mirovina

20.07.2009 u 20:09

Bionic
Reading

Predstavnici udruga hrvatskih branitelja podržali su na sastanku s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor prijedlog mjera hrvatske Vlade prema kojima bi se braniteljske mirovine smanjile od tri do 10 posto, ovisno o visini mirovine

Premijerka Kosor izrazila je zadovoljstvo sastankom, na kojemu je dobila potporu za provedbu mjera za sljedeći rebalans proračuna.

"Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji pokazali su u ovom trenutku, koji je težak i ozbiljan za Hrvatsku, samopouzdanje i odlučnost", kazala je Kosor dodajući da je time ohrabena i osnažena i da se još većom odlučnošću mogu raditi predstojeći potezi.

Predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Đuro Dečak kazao je kako je iskazano povjerenje Vladi i predsjednici, napominjući da zna da nije popularno "zavlačiti ruku u džep i dirati stečevine". Kada nam je obrazložena situacija, rekao je, svaki hrvatski branitelj mora biti svjestan da preuzme dio tereta na svoja leđa.

Vlada je dala i obećanja da će otvoriti nove "frontove" ka zapošljavanju i razvitku RH, kazao je Dečak.

"Kao i na početku Domovinskog rata i stvaranja domovine spremni smo se odreći dijela primanja koja bi pomogla u konsolidaciji državnoga proračuna i izvlačenju iz krize RH", poručio je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Pomoći ćemo - Josip Đakić

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Zvonimir Milas također podržava Vladine mjere, istaknuvši da vjeruju u Vladu i premijerku te da su spremni podnijeti teret recesije.

Prema predloženim mjerama braniteljske mirovine do 2000 ne bi se smanjivale, od 2000 do 2500 smanjile bi se tri posto, od 2500 do 3000 kuna pale bi za četiri posto, a od 3000 do 3500 za pet posto.

Mirovne od 3500 do 4000 bile bi manje šest posto, od 4000 do 4500 kuna sedam posto, od 4500 do 5000 osam posto, od 5000 do 5500 devet posto a preko 5500 za deset posto.

Kosor je obećala da će Vlade voditi računa o najosjetljivijim skupina, kao što su primjerice djeca bez oba roditelja. Vlada nema izračun koliko bi se uštedjelo na predloženim tim mjerama jer je, kazala je, razgovarano o načelu.

Radi se o 64.494 korisnika, uz još nešto manje od 7.000 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, a mjere bi se, najvjerojatnije, provodile od 1. kolovoza.