izvlačenje novca iz dinama

Damir Vrbanović traži odgodu odlaska u zatvor

26.05.2021 u 16:21

Bionic
Reading

Obrana bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića predložila je tužiteljstvu podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti pred Vrhovnim sudom te istovremeno traži odgodu izvršenja pravomoćne presude dok najviši sud ne odluči o tom zahtjevu

Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić predložio je DORH-u izvanredni pravni lijek, kojeg obrana sama ne može pokrenuti, smatrajući da je Vrbanoviću povrijeđeno konfrontacijsko pravo jer je presuda, prema tvrdnjama obrane, donesena na temelju dokaza na koje se bivši direktor Dinama nije imao prilike očitovati.

Grlić, doznaje se iz krugova bliskih obrani, ističe da je tužiteljstvo za vrijeme suđenja, a nakon što je istraga već završila, sudu predložio nove dokaze. Obrana se tome protivila, no osječki Županijski sud sud je dio tih dokaza prihvatio i na temelju njih kasnije izrekao presudu.

Obrana ističe kako Vrbanović nije imao priliku očitovati se o tim dokazima jer nije nazočio raspravi koristeći svoje pravo nedolaska, dok je tužiteljstvo, smatra obrana, predložilo dokaze bez najave.

Vrbanović se u srijedu trebao javiti na odsluženje trogodišnje zatvorske kazne, no još ranije je u zakonskom roku podnio molbu za odgodu izvršenja zatvorske kazne zbog zdravstvenih razloga.

Sud se, prema proceduri, obraća za mišljenje zatvorskoj bolnici koja sucu izvršenja dostavlja mišljenje može li se Vrbanovićevo liječenje obaviti unutar zatvorskog sustava. Nakon što zaprimi mišljenje zatvorske bolnice, sudac izvršenja odlučuje o molbi za odgodu izvršenja kazne.

Od četiri osuđenika za izvlačenje novca iz Dinama do sada se na izdržavanje kazne javio jedino bivši poreznik Milan Pernar koji se 10. svibnja prijavio Odjelu za dijagnostiku zatvora u Zagrebu.

Hrvatska policija raspisala je 12. svibnja tjeralicu za odbjeglim bivšim trenerom Dinama Zoranom Mamićem koji se na izdržavanje kazne također trebao javiti do 10. svibnja. Podaci Zorana Mamića, koji se nalazi u bijegu u BiH, objavljeni su i na Europskom uhidbenom nalogu kojeg je raspisao Županijski sud u Zagrebu.

Prvookrivljeni Zdravko Mamić ranije je kazao da poput brata i on želi zatvorsku kaznu odslužiti u BiH gdje je pobjegao još uoči izricanja prve nepravomoćne presude na osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud je sredinom ožujka Zdravku Mamiću pravomoćno potvrdio kaznu od šest i pol godina, dok je njegovom bratu Zoranu Mamiću smanjio kaznu na četiri godine i osam mjeseci. Najviši sud je u istom predmetu na tri godine i dva mjeseca smanjio kaznu i Milanu Pernaru, dok je Damiru Vrbanoviću potvrđena kazna od tri godine zatvora.

Na sudu u Osijeku, čija su dvojica sudaca udaljeni s dužnosti zbog druženja sa Zdravkom Mamićem, u međuvremenu je počelo i drugo suđenje za izvlačenje novca iz Dinama.