UHIĆENI TIŠNJANIN

'Sram me što sam prijetio Košiću, ali htio sam da bude svjestan toga što govori na misama'

24.06.2017 u 16:25

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku nije protiv Ilije Komšića (69) tražilo određivanje istražnoga zatvora zbog prijetnje sisačkom biskupu Vladi Košiću pa je Tišnjanin nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode.

„Odvjetništvo nije tražilo njegovo zadržavanje pa je moj branjenik pušten na slobodu uz mjere opreza zabrane približavanja biskupu i uspostavljanje bilo kakvog kontakta prema njemu“ kazao je za ŠibenikIN odvjetnik Domagoj Rupčić kojeg je Komšićeva obitelj angažirala da ga zastupa.

Tišnjanin, koji je u petak uhićen u svom domu i prebačen na kriminalističko istraživanje u Sisak, otišao je nakon ispitivanja u tužiteljstvu u sisačku policijsku postaju po svoje stvari nakon čega će redovnom autobusnom linijom krenuti kući, rekao je odvjetnik.

'S moje strane je to bilo nesmotreno, glupo. Sram me je što sam to napisao, ali želio sam da on (biskup Košić) bude svjestan svojih komentara i toga što govori na misama', rekao je Komšić za HRT.

Njegov slučaj sada ide na Općinsko državno odvjetništvo u Sisku koje će odlučiti hoće li odbaciti kaznenu prijavu protiv Komšića ili podignuti protiv njega optužnicu.

Od odvjetnika Rupčića doznaje se da je Komšić kazneno prijavljen za kazneno djelo klasične prijetnje za što je zakonodavac namijenio kaznu zatvorom u trajanju od maksimalno tri godine.

Podsjetimo, policija je postupala po prijavi sisačkog biskupa koji je 15. lipnja od Komšića dobio prijeteću poruku sadržaja "zaklat ćemo tebe i sve takve idiote uskoro", uz psovanje biskupove "Crkve i familije". Šibenska policija privela je Komšića i predala ga na daljnju obradu kolegama u Sisku. Mediji pišu da je Komšić umirovljeni hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ze da je lošeg zdravstvemnog stanja.

Komšićev sin: moj otac je Che Guevara

U međuvremenu se oglasio se i sin uhićenoga, Denis Komšić.

"Iskreno, ja bih htio da ga optuže. Neka ga optuže, to će pokazati koliko je ova država jadna! Postupak protiv mog oca je postupak protiv svih građana i protiv slobode govora. Vrijeme je da se Crkva makne iz javnosti jer tamo joj nije mjesto. Neka lijepo propovijeda riječ Božju! Cijela naša obitelj je uz oca, on je za nas heroj, hrvatski Che Guevara", poručio je Komšić mlađi u izjavi za portal sibenik.in.

Poručio je i da je potpuno je nepotrebno da čovjeka od 70 godina zbog Facebook komentara transportiraju u 400 kilometara udaljen Sisak i sada ga opet vraćaju nazad.

'Biskup Košić iritira i namjerno provocira svekoliku hrvatsku javnost pa se ovakve i slične reakcije starijih ljudi koji su bili branitelj, mogu očekivati i dalje. Za mene je komentar napisan na Facebooku isti kao i izrečen na ulici. Ovu situaciju smatram potpunom institucionalnom glupošću i bilo bi dobro da se ubuduće izbjegnu ovakvi igrokazi da bi se pokazala nadmoć biskupa Košića. Potpuno je suludo što je uopće do ovoga došlo i treba se zapitati zašto je došlo. Zašto prijetnje nisu upućenje recimo šibenskom, dubrovačkom ili riječkom biskupu, je li se to biskup Košić zapitao", kazao je Ivan Klarin, načelnik općine Tisno, koji ističe da je do cijelog slučaja došlo jer biskup Košić namjerno iritira i provocira hrvatsku javnost.