ŠTO BISKUPI SMIJU, A ŠTO NE?

Biskup Košić može mirno spavati, sankcija iz Vatikana neće biti. Evo i zašto

16.06.2017 u 14:13

Bionic
Reading

Sve glasnija nagađanja da bi vrh Katoličke Crkve mogao sankcionirati sisačkog biskupa Vladu Košića zbog njegova pisma Andreju Plenkoviću u kojem žestoko kritizira stupanje u koaliciju s HNS-om te naziva taj premijerov potez političkom prostitucijom, daleko su od istine. Izvor tportala s Kaptola pojašnjava zašto Košić neće biti sankcioniran i u kojem slučaju Crkva poseže za sankcijama protiv biskupa

Žestoke reakcije izazvalo je Košićevo pismo premijeru u četvrtak. Mnogi smatraju da je riječ o teškom prekršaju s obzirom na to da sisački biskup u ovom slučaju nije, kao što je to ranije činio, dvosmisleno govorio o politici u kakvoj homiliji ili isključivo na Facebooku. Riječ je o službenom pismu koje je jedan biskup uputio jednom premijeru, u kojem konkretno progovara o nezadovoljstvu potezima šefa Vlade i otvoreno zagovara jednu političku osovinu: Stier - Esih - Hasanbegović.

Sve su oči uprte u Kaptol: Hoće li što reći nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, hoće li se oglasiti Hrvatska biskupska konferencija? Dok se od dežurnih kritičara Crkve može čuti teška osuda, HDZ-ovci pragmatično ne žele ulaziti u sukob s pastirom sisačkih vjernika koji je i ranije izazivao žestoke polemike u javnosti.

Jedni, pak, tvrde da je Košić zapravo 'enfante terrible' Katoličke Crkve u Hrvata, kojem HBK dopušta političke istupe i koji zapravo u javnosti artikulira stav Kaptola.

No postoje li u Crkvi jasan kodeks ponašanja i jasne odredbe u kojim slučajevima biskupi trebaju šibom dobiti po prstima?

U Zakoniku kanonskog prava nije navedeno konkretno što biskupi smiju, a što ne smiju. Crkva svojim svećenicima i biskupima ostavlja začuđujuće širok pojas slobode djelovanja i mišljenja. Uz jedno veliko ali…

Pitanja vjere i morala isključena su iz te slobode. Naš izvor s Kaptola pojašnjava da iznošenje političkih stavova ili davanje mišljenja o ekonomskoj politici, nisu razlog da se biskup sankcionira. No ako bilo koji svećenik, pa tako naravno i biskup, iznosi stavove o vjeri i moralu suprotne nauku Katoličke Crkve, to je posve druga stvar.

Karikirano, da je Košić rekao da se protivi stavu Crkve o pobačaju ili pak da javno iznosi sumnje u npr. bezgrešno začeće Blažene Djevice Marije, to bi već bilo podložno sankcijama. Ovako su potpuno deplasirani, kaže naš izvor, medijski napisi koji govore da bi Košića mogla stići opomena iz Vatikana ili pak da ima sreće što papinski nuncij nije u Hrvatskoj.

'Svaki čovjek, pa i biskup, može imati stav. On nije predstavnik Hrvatske biskupske konferencije, a njegov stav ne mora nužno biti stav njegove biskupije. Pitanje jest može li se razdvojiti njegov privatni život od njegova zvanja. Ali ovakav istup zasigurno neće biti sankcioniran', pojašnjava nam izvor s Kaptola. Da je rekao nešto što je suprotno pitanjima vjere i morala, to bi bilo podložno sankcijama', dodaje.

Napominje da unatoč raširenom mišljenju javnosti o autoritarnosti Crkve, oni koji imalo razumiju kako Katolička Crkva funkcionira, znaju da biskupi imaju široku autonomiju i mogućnost samostalnog donošenja odluka. 'To je na njihovoj osobnoj procjeni, možemo se slagati i ne slagati s time. Kao što je Košić rekao u svojoj jučerašnjoj propovijedi: Gdje je ta granica koja predstavlja našu ovlast i granicu dobivenu od Krista?'

'Na to je pitanje teško odgovoriti, gdje je ta granica, do koje mjere smo svjedoci Krista i njegovih vrijednosti koje smo dužni živjeti i svima svjedočiti. Ipak, ako u dobrom duhu željni pomoći, željni prožeti naše društvo Evanđeljem, ulazimo u svjetovna područja, onda to nije samo nama dopušteno, nego naša obveza. Dakako, s blagošću i sviješću služenja', kazao je Košić u propovijedi.