PROROK IVO

Brammertzov izvještaj imat će kritičku notu

31.05.2010 u 22:08

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izrazio je večeras optimizam vezano uz predstojeće izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza Ujedinjenim narodima o kojem bi moglo ovisiti otvaranje Poglavlja 23 u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom

"Zasigurno će imati jednu kritičku distancu, ali mislim da će ukupna intonacija njegova izvješća, i to Hrvatska zaslužuje, biti takva da će se moći otvoriti 23. poglavlje", ocijenio je predsjednik Josipović

"Tužitelj Brammertz ima svoju viziju i svoje procesne interese i ne treba 'na silu' mijenjati njegovo stanovište. Jasno je da je Vlada RH učinila, kako ja mogu sagledati, sve da se pronađu topnički dnevnici ili da im se otkrije sudbina", kazao je Josipović u "Dnevniku plus" HTV-a u povodu prvih sto dana svog mandata.

Tužitelj Brammertz po tom pitanju ima neka očekivanja koja treba s uvažavanjem saslušati, ali očekujem da će Brammertz već u ovom izvješću prepoznati pozitivne napore, dodao je.

Minhauzenska priča

Demantirao je pojedine napise u kojima se navodi da u svome Uredu naPantovčaku ima vojsku savjetnika, njih 74. 'To je jedna od tihminhauzenovskih priča koje slušam', prokomentirao je i dodao da jeriječ o spinu koji nema veze sa stvarnošću. Nabrojao je poimence svojihsedmero savjetnika te napomenuo da se sveukupan broj ljudi u Uredu nijepromijenio. Sveukupno sam zatekao 135 ljudi, a toliko ih je i danas,rekao je Josipović.

Upitan da kao pravnik, a u kontekstu Poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava), prokomentira reformu pravosuđa u Hrvatskoj, Josipović je kazao kako je pravosuđe i dalje "ozbiljan problem".

"Pravosuđe je i dalje ozbiljan problem, to govore sve analize, ali vide se i prvi pozitivni pomaci", kazao je i naveo kao primjer pad broja neriješenih predmeta na sudovima koji je gotovo prepolovljen.

Ocijenio je da u hrvatskom pravosuđu "bez sumnje ima dobrih sudaca koji su sposobni iznijeti tu reformu". Pretpostavka je da politika drži "ruke dalje" od pravosuđa, te da se, kako je rekao, promijeni odnos prema pravdi i pravosuđu.

"Pravo je živi organizam i interpretacija prava je nešto što još uvijek nismo svladali, držimo se slova, a ne duha. To je neki put problem", rekao je.

Upitan postoji li želja "europskih centara moći" da Hrvatska uđe u EU zajedno s ostalim zemljama jugoistoka Europe, Josipović je odgovorio kako ne bi imao ništa protiv, ako bi se to dogodilo sutra.

"No, to nije realno. Jasno je da će Hrvatska prva ući u EU, to svi znaju, uključujući i lidere susjednih zemalja", kazao je i naglasio kako svi međunarodni dužnosnici pozitivno ocjenjuju suradnju Hrvatske sa susjedima.

U tom kontekstu izrazio je i uvjerenje da će se srbijanski predsjednik Boris Tadić pokloniti žrtvama pokolja na Ovčari, kao što se on poklonio žrtvama zločina u svim trima narodima u BiH.

"Sigurno će doći taj trenutak, mislim da on nije daleko", odgovorio je Josipović na pitanje hoće li i kad pozvati Tadića da se pokloni žrtvama na Ovčari