SPLIT - ZAGREB

Bračni par u potrazi za mrtvim djetetom

06.04.2009 u 13:05

Bionic
Reading

Dijete bračnog para Žane i Miodraga Marića rođeno je mrtvo 7. kolovoza 2003. godine u Kliničkom bolničkom centru Split, a potreseni Miodrag pristao je na ponudu djelatnik Patologije da njegova sina nakon obdukcije sahrani bolnica

SPLIT - Oko Dana mrtvih, Žana i Miodrag vratili su se u bolnicu da doznaju gdje je pokopano dijete kako bi ga posjetili na vječnom počivalištu, piše Slobodna Dalmacija.

Bolnica je prvo tvrdila da je dijete pokopano na Lovrincu, da bi poslije, kada tamo nije pronađeno, tvrdili kako je poslano na zagrebački Mirogoj radi kremiranja, što pak sa zagrebačkog groblja nedvosmisleno negiraju.

U borbi za istinu Marići su tužili bolnicu za nanošenje duševnih boli jer svojem djetetu ne mogu doći na grob, te su protiv djelatnika Patologije pokrenuli istražne radnje koje je proveo splitski Županijski sud.

Ljerka Čosić, voditeljica podružnice gradskog groblja Mirogoj, svjedočivši u istražnom postupku kazala je kako je pregledom dokumentacije utvrdila da kod njih na groblje i krematorij nije pristiglo mrtvo novorođenče iz Splita radi kremiranja, s imenima roditelja Miodrag i Žana Marić.

Na posebno pitanje objasnila je da kremiraju i anatomski otpad, u što spadaju određeni dijelovi tijela koji su operacijom izvađeni ili na drugi način odstranjeni i ti dijelovi se stavljaju u posebne vreće i poseban kovčeg.

Sutkinja Općinskog suda je odbila tužbu protiv bolnice i među ostalim navela da je plod kao anatomsko patološki otpad bolnica zbrinula predavši ga poduzeću Lovrinac, koje ga je uputilo u krematorij zagrebačkoga gradskog groblja na Mirogoju.

Time je splitski sud mrtvorođeno dijete koje je upisano u maticu rođenih i ima rodni list, proglasio anatomskim otpadom usporedivši ga na taj način s otkinutim dijelovima tijela i organima izvađenim tijekom operacija.

Presudu Općinskog suda potvrdio je Županijski sud u Splitu. Vrhovni sud je odbio reviziju. Marić, pak, i dalje ustrajava, te je preko odvjetnika uputio tužbu Ustavnom sudu.