KATASTROFA U MEKSIČKOM ZALJEVU

BP prihvaća djelomičnu krivnju

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 08.09.2010 19:29
  • Objavljeno 08.09.2010 u 19:27
MEKSIČKI ZALJEV, NAFTA

MEKSIČKI ZALJEV, NAFTA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Naftna kompanija BP u srijedu je za golemo izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu okrivila niz tehničkih i ljudskih propusta ali je istaknula da ona nije jedini krivac za nesreću.

Nesreća se dogodila uslijed "složenih i međusobno povezanih mehaničkih kvarova, ljudskih procjena, konstrukcijskih rješenja, operativne primjene i koordinacije skupina", kaže se u internom izvješću BP-ove istrage objavljenom u Londonu.

Istraga je je zaključena pet mjeseci nakon eksplozije na naftnoj bušotini Deepwater Horizon 20. travanja u kojoj je 11 radnika poginulo.

Nijedan čimbenik pojedinačno "nego niz pogrešaka na više različtih strana" dovele su do eksplozije, kaže BP-ovo izvješće koje krivnju izričito pripisuje drugim tvrtkama koje je BP unajmio za operacije na bušotini i pokušaje sanacije.

Vlasnik bušotine Transocean i američki Halliburton koji je osigurao cementiranje izričito se spominju u izvješću kao tvrtke koje dijele odgovornost za nesreću.

Izvješće nabraja povezan niz osam događaja koji ukazuju na propuste u nadzoru i provedbi sigurnosnih mjera i ne sadrži priznavanje nemara ili prihvaćanje krivnje od strane BP-a, rekli su britanski stručnjaci.

"Ono iznosi činjenice koje su uvelike javno poznate", ocijenio je profesor Geoffrey Maitland s londonskog Imperial Collegea. BP je bio "prilično selektivan" u svom prikazu kako bi izbjegao jasno pripisivanje krivnje, rekao je Maitland BBC-u.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi